U Španiji na snagu stupio zakon o dobrobiti životinja
(Izvor: CNN/Adobe Stock)

U Španiji na snagu stupio zakon o dobrobiti životinja

Prvi zakon o dobrobiti životinja stupio je na snagu u Španiji, a njime se uglavnom mijenjaju zakonske obaveze za vlasnike kućnih ljubimaca, javlja Anadolu.

Od danas je nezakonito u Španiji ostavljati pse same duže od 24 sata ili ih ostaviti vezane bez nadzora na javnim mjestima. Ako neko bude uhvaćen kako ostavlja svoje pse da čekaju napolju dok posjećuje prodavnicu, može dobiti kaznu od 500 do 10.000 eura.

“Ostaviti životinju vezanu na minut da ode i kupi kruh nije problem, ali ostaviti ih sat vremena na suncu da odu u tržni centar je problem zato što mogu dehidrirati i suočiti se s rizikom da budu zlostavljani ili napadnuti od strane drugog psa“, rekao je za španski list “El Pais“ Nuria Menendez de Llano, šef Opservatorije za pravdu i odbranu životinja.

Prema zakonu, sve mačke će morati biti sterilizirane i mikročipirane prije nego što napune šest mjeseci, osim ako nemaju posebnu dozvolu za uzgoj.

Od danas u Španiji svi vlasnici pasa, mačaka, hrčaka i ptica moraju identifikovati svoje ljubimce u lokalnim registrima.

Ove mjere imaju za cilj smanjenje broja ljudi koji napuštaju svoje životinje. Španija je evropska zemlja s najvećom stopom napuštanja životinja.

Zakon, također, propisuje da se životinje poput mačaka ili drugih kućnih ljubimaca mogu ostaviti same kod kuće najviše tri dana.

Nijednoj životinji neće biti dozvoljeno uobičajeno držanje na balkonima, trijemovima ili skladišnim prostorima ili uvijek vezano na otvorenom.

Lovački psi ili drugi psi koji se "profesionalno koriste" isključeni su iz zakona, nakon što su politički pritisak i lobisti natjerali vladu da odustane od svog prvobitnog plana uključivanja svih pasa.

federalna.ba/AA

kućni ljubimci zaštita životinja
kućni ljubimci stariji ljudi
0 17.01.2023 14:15
kućni ljubimci kućni ljubimac
0 08.12.2022 19:44
kućni ljubimci visoke temperature
0 21.07.2022 14:40
psi ponašanje kućni ljubimci
0 29.04.2022 11:53
Ukrajina životinje kućni ljubimci
0 19.04.2022 12:54