U Sarajevu premijerno odigran prvi dio baletnog triptiha 'K'o nekad u osam'

Sinoć je  na pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu, u okviru programa "Kultura na ulice 2023",  pred mnogobrojnom publikom upriličena premijera   prvog dijela   baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, rađenog u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine.

U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Selma Efendić, Ivan Salonski, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović, Luisa Escamilla Rodriguez, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

„Radnja baleta K'o nekad u osam  se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada „sarajevska raja“ se okuplja na projekciji filma sa početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-tih godina, međusobno se druže.

Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog „onog vremena“ kojeg se sa nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, Rock' n'rolla, filmskim projekcijama subotom, igrankama u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo.“ – izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

Drugi dio večeri bio je rezervisan za savremeni ples i flamenco „Metamorphosis“ u koreografiji i režiji Daniele Knežević.

„Večeras smo izveli posljednju premijernu predstavu za ovu sezonu, iza nas je sadržajna i izazovna sezona. Nakon premijere modernog baleta „Romeo i Julija“ u koreografiji Davida Bombane i premijere klasičnog baleta „Giselle“ u koreografiji i režiji Edine Papo, mogu reći da je ova baletna predstava bila pravi šlag na tortu. Publika je sa nama uplovila u vremeplov koji ih je vratio u sedamdeste godine u Sarajevu. Vjerujem da je starijoj publici bilo emotivno vratiti se u svoju mladost a meni kao Sarajki je bila čast plesati i proživjeti to sa njima.“ – izjavila je Selma Efendić članica baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je  da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika te vrhunski program i izvedbu, kulturu i umjetnost približi građanima.

federalna.ba

Baletni triptih