„Kultura na ulice 2023!“- U srijedu  baletni triptih „K'o nekad u osam“
(Izvor: Narodno pozorište Sarajevo)

„Kultura na ulice 2023!“- U srijedu baletni triptih „K'o nekad u osam“

Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ za sve građanke i građane Kantona Sarajevo donosi vrhunski repertoar za prvu sedmicu jula.

U srijedu, 5. jula 2023. godine sa početkom u 21:00 sat, na pozorišnom trgu Susan Sontag publika će moći uživati u večeri posvećenoj plesu. Tu noć premijerno će biti izveden prvi dio baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine. U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi igraju solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović / Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

Drugi dio večeri rezervisan je za savremeni ples i flamenco „Metamorphosis“ u koreografiji i režiji Daniele Knežević. Plesačica je Daniela Knežević, a Dario Kos svira udaraljke.

U savremenom plesu i flamencu „Metamorphosis“  učestvuju učenice baletske škole „Aurora“ - KUD „Baščaršija“.

„Radnja baleta K'o nekad u osam  se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada „sarajevska raja“ se okuplja na projekciji filma sa početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-tih godina, međusobno se druže.

Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog „onog vremena“ kojeg se sa nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, Rock' n'rolla, filmskim projekcijama subotom, igrankama u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo.“ – izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

federalna.ba/Narodno pozorište Sarajevo

Baletni triptih