U SAD-u nove mjere borbe protiv oružanog nasilja
(Izvor: AP)

U SAD-u nove mjere borbe protiv oružanog nasilja

Predsjednik SAD-a Joe Biden i američki državni tužilac Merrick Garland predstavili su ograničene mjere borbe protiv nasilja u koje je uključeno vatreno oružje u Americi.

U Bijeloj kući su nove mjere opisali kao prvi korak ka zaustavljanju masovne pucnjave, krvoprolića u zajednici i samoubistava.

Nove mjere uključuju i plan Ministarstva pravde SAD-a za borbu protiv improvizovanog oružja i pretvaranja pištolja u automatsko oružje.

Biden je izjavio da će od Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive zatražiti da objavi godišnji izvještaj o krijumčarenju vatrenog oružja u SAD i da omogući saveznim američkim državama da usvoji zakone o registrovanju "rizičnih" osoba koje posjeduju oružje.

"Danas preduzimamo korake ka borbi ne samo protiv krize oružja, već protiv onog što predstavlja pravu krizu javnog zdravlja", rekao je Biden u obraćanju članovima porodica žrtava oružanog nasilja.

Predsjednik SAD-a je masovne pucnjave nazvao "epidemijom koja mora da se zaustavi".

Biden je pod pritiskom da ubrza postupke nakon nedavnih pucnjava u Coloradu i Georgiji.

Prema riječima američkog lidera, Garlandu će u Ministarstvu pravde prioritet biti nasilje u koje je uključeno oružje.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izjavila je da "narod želi da se nešto preduzme", te da su samo potrebni volja i hrabrost za djelovanje.

Mjere koje je Biden otkrio nisu dovoljne kako bi se ispunila njegova obećanja tokom predizborne kampanje i za sada nisu zakonske. Bijela kuća tvrdi da će predsjednik nastaviti da od Kongresa SAD-a zahtijeva agresivnije korake.

federalna.ba/Srna-Reuters

Joe Biden SAD
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Aleksej Navaljni Aleksej Navalny SAD Rusija Bijela kuća Jake Sullivan
0 18.04.2021 17:09
žrtve pucnjava SAD Wisconsin Somers
0 18.04.2021 13:58
Joe Biden Japan SAD Kina Yoshihide Suga
0 17.04.2021 13:06