videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

U Rektoratu UNSA izložba povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je organizirana izložba autora Elija Taubera te naučni skup. Naglašeno je - da se zločin ne bi zaboravio, nisu dovoljni samo rituali sjećanja nego detaljno akademsko istraživanje njegovih društvenih okolnosti, da bi zlo na vrijeme moglo biti prepoznato i spriječeno.

Institut Univerziteta u Sarajevu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava od 2006. godine redovno organizira povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta prigodne tribine i naučne skupove. Ovogodišnji naučni skup Institut je organizirao u saradnji s Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Uredom UNESCO-a u BiH te Udruženjem Hagada Sarajevo.

“Najvažnije je da na neki način i raznim medijskim sredstvima utičemo na mlade, da oni postanu svjesni strahota holokausta, strahota genocida i da oni budu ti koji će spriječiti neki budući genocid”, kaže dr. sc. Elijas Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice BiH.

I nakon gotovo sedamdeset godina poslije stravičnog iskustva kolokausta, u kojem je na najbrutalniji način likvidirano 6 miliona ljudi, svijetu nedostaje svijesti kako prepoznati i zaustaviti zločin. Detaljno istraživanje, edukacija u kompletnom obrazovnom ciklusu je jedini put da se otkriju i spriječe pogubne fašistoidne ideje koje su prethodile nacističkim logorima smrti, ali i genocidu u našoj najnovijoj historiji.

“Ova konferencija je upravo iz tog razloga, da obnovimo lekciju, da pošaljemo pouku i da iniciramo da se o holokaustu, o genocidu generalno, izučava u školskim programima, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, magistarskih studija i doktorskih studija - sve zbog toga da nam se to ne bi ponovo dešavalo”, objašnjava prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

Dr. sc. Sabina Subašić-Galijatović, naučna saradnica ovog instituta, ističe kako je važno insistirati - da ono što je utvrđeno pred međunarodnim sudstvom nađe mjesta u još većem obimu na našim univerzitetima, u našim školama, a onda i u javnom mišljenju.

Konferenciji su prisustvovali brojni bosanskohercegovački zvaničnici iz političkog i akademskog miljea, te naučnici iz Hrvatske, iz Memorijalnog centra Jasenovac, i iz Instituta za modernu historiju iz Srbije. Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust usvojila je jednoglasno novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

federalna.ba

Dan sjećanja na žrtve Holokausta holokaust
Max Glauben holokaust
0 29.04.2022 10:32
holokaust Dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 28.04.2022 22:14
Jevreji holokaust Zagreb spomenik
0 27.04.2022 22:07
Whoopi Goldberg suspenzija holokaust
0 02.02.2022 11:01
Bundestag Njemačka holokaust
0 27.01.2022 17:33
Evropski parlament holokaust
0 27.01.2022 17:14