Online izvedba 'Bijeli cvijet' NPS-a na obilježavanju Dana sjećanja na holokaust u Birminghamu

Online izvedba 'Bijeli cvijet' NPS-a na obilježavanju Dana sjećanja na holokaust u Birminghamu

Komemoracije povodom sjećanja na žrtve holokausta održane su u Velikoj Britaniji - saopćili su iz BH UK Network, uz podsjećanje da je Dan sjećanja na holokaust 27. januar, godišnjica oslobođenja Auschwitz-Birkenaua, najvećeg od nacističkih logora smrti.

- To je ujedno prilika da se oda počast žrtvama genocida koji su se desili nakon holokausta, uključujući genocid u Srebrenici, Kambodži, Ruandi i Darfuru. Mada je 1945. godine svijet jednoglasno rekao 'nikada više', genocid se ponovio, i to upravo na tlu Evrope, u Bosni i Hercegovini. Sjećanje na holokaust je sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog kože, vjere ili političkih ubjeđenja - navodi se u saopćenju. 

Nastavno osoblje bh. dopunske škole u prostorijama Bosanske kuće Birmingham organizirali su radionicu s učenicima, nastojeći im objasniti značenje holokausta, ali i drugih genocida, posebno se osvrnuvši na genocid u Srebrenici.

Centralna manifestacija obilježavanja holokausta održana je u prostorijama gradske opštine u Birminghamu, uz prisustvo  gradonačelnik Cllr Chaman i velikog broja posjetioca iz svih sfera društveno-političkog života ovog drugog po veličini grada u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovogodišnji program je uključio ceremoniju paljenja svijeća, kao i svjedočanstvo Mindu Hornick MBE, koja je govorila o svojim iskustvima kao preživjele holokausta, nastupe violinistkinje Simone Schehtman, kao i čitanja poezije i molitve.

U okviru programa prikazana je online izvedba "Bijeli cvijet" Narodnog pozorišta Sarajevo, hora Opere i Sarajevske filharmonije i Cardiff Ardwyn Singers/Cantorion Ardwyn Caerdydd i muzičara iz Walesa, nastao tokom pandemije COVID-19 za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Lord gradonačelnik Birmingema, Cllr Chaman Lal je rekao da je Dan sjećanja na holokaust prilika za sve da zastanu, razmisle i izvuku lekcije iz prošlosti i primjene ih na današnji dan kako bi pomogli u stvaranju sigurnije i bolje budućnosti.

- Okupljamo se da zapalimo svijeću i prisjetimo se žrtava zločina i genocida širom svijeta, kao i onih koji još uvijek, nažalost, gube živote u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje. Kao grad moramo stajati ujedinjeni protiv onih koji nas žele podijeliti i protiv svih oblika mržnje - poručio je on, saopćeno je iz BH UK Network.

federalna.ba/Fena

holokaust Narodno pozorište Sarajevo BH UK NETWORK Bijeli cvijet
Seljačka opera Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 12.04.2024 19:33
Dino Mustafić Fasada Vlada KS Narodno pozorište Sarajevo
0 16.02.2024 11:09
Narodno pozorište Sarajevo predstava Oslobođeni Mostar
0 08.02.2024 11:46
Bolero Narodno pozorište Sarajevo
0 07.02.2024 11:27
Narodno pozorište Sarajevo Bolero
0 05.02.2024 10:16