U Posavini ovog ljeta stasao crni peruanski kukuruz

U ovim našim vremenima sve većih klimatskih promjena i same biljke su počele mijenjati svoja staništa pa je kod Orašja ovog ljeta stasao crni peruanski kukuruz koji se s visokih andskih visina spustio u posavsku nizinu.

Jasminko Šarić iz Orašja, koji se bavi uzgojem i pripremama trava, ovog proljeća je u svom vrtu zasadio crni peruanski kukuruz koji donosi prve plodove.

„Ove godine sam dobio od prijatelja u prvom mjesecu sjeme peruanskog kukuruza. Posadio sam ga u petom mjesecu. Kukuruz je neki staso od petog do osmog mjeseca, a nekom treba tamo negdje do dvanaestog mjeseca“, priča nam Jasminko Šarić, travar iz Orašja.

Peruanski kukuruz koji uzgajaju Inke-Indijanci u planinama je veličine kao i naš domaći kukuruz samo što ima crno zrnje.

„Visina biljke je preko tri metra. Jako je krhta i ima zavisi na nekoj biljki čak i do sedam klipova“, kaže Šarić.

Za razliku od nekih drugih žitarica Jasminko tvrdi da peruanski kukuruz se može koristiti kao lijek.

„Jako je velika razlika. Prvo što ima više proteina i manje škroba. Drugo što je lijek što se tiče raka dojke, raka grlića maternice. Pomaže kod snižavanja šećera u krvi. Preventivni je lijek protiv infarkta, srčanog udara“, dodaje.

Iako je ova godina zbog suše bila nepovoljna za ovogodišnji urod kukuruza, sudeći po prvom urodu peruanskog kukuruza izgleda da je našao plodno tlo u Posavini.

federalna.ba/Miro Sirovina

peruanski kukuruz Orašje
HEAL Orašje Crveni križ Crveni krst
0 11.03.2024 18:52
Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
0 21.02.2024 17:21
Orašje Konzulat Republike Hrvatske
0 15.02.2024 19:05