U parlament S. Makedonije dovedena dva kovid-pozitivna poslanika radi kvoruma

U parlament S. Makedonije dovedena dva kovid-pozitivna poslanika radi kvoruma

Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji SDSM danas je u parlament dovela dva poslanika pozitivna na kovid 19 u skafanderima, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela osigurati kvorum.

Poslanici koalicije oko SDSM-a pozitivni na koronavirus su dovedeni nakon višednevnog natezanja s opozicionom VMRO-DPMNE, koja je pristala osigurati kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za podšku privredi i građanima, ali ne zakone s prethodnih sjednica koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena poslanika su dovedena u skafanderima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsjednik Sobranja Talat Džaferi i šef poslaničke grupe SDSM-a Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva poslanika urađeno po svim antikovid protokolima.

Mitreski je istakao da su poslanici dovedeni da bi bio osiguran kvorum i Sobranje bilo funcionalno, jer parlamentarna većina neće više dozvoliti ucjene opzicije.

Makedonska opozocija u Sobranju koristi pandemiju koronavirusa i to što vladajuća kolacija ima tanku većinu od 62 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta kako bi blokirala usvajanje zakona tako što njeni poslanici ne žele osigurati kvorum.

Opzicione VMRO-DPME i partja "Ljevica" ocijenile su da su dovođenjem dva poslanika, koji su pozitivni na koronavirus, prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje svih ostalih poslanika, najavljujući krivične prijave za sve odgovorne.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je preko Facebooka zatražio od predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog da ne potpisuje zakone za čije glasanje je kvorum osiguran dovođenjem poslanika oboljelih od koronavirusa.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Makedonija koronavirus
Švedska koronavirus
0 06.05.2021 20:38
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 06.05.2021 19:16
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02