U Parizu danas otvaranje izložbe o Manetu i Degasu

U Parizu danas otvaranje izložbe o Manetu i Degasu

U pariskom muzeju Orsay danas će biti otvorena izložba posvećena radovima dva velika slikara sa različitim stilovima - Edouardu Manetu i Edgaru Degasu, saopštio je muzej.

Izložba koja će trajati do 23. jula, prikazaće djela umjetnika koji su bili dvije velike figure umjetničke scene krajem 19. vijeka i naglašava njihove veze i različitosti, zajedničke karakteristike i suprotnosti. Mnoga predstavljena djela iznose priču o samim slikarima, i o njihovom odnosu.

Manetu i Degsa na prvi pogled izgledaju kao da su slični slikari. Posjećuju ista mjesta, sastaju se sa istim ljudima, slikaju su scene u kafeima, na ulici ili na konjičkim trkama. Ipak, njih dvojica su potpuno različiti slikari kada je u pitanju umjetnost. Manet je preteča impresionizma i nezavisan, odbijajući akademske kodove, ignorišući modu svog vremena. Svojim slikama i izborom tema Manet se navikao na skandale, redovno je šokirao svijet umjetnosti svog vremena.

Degas se s druge strane pridružio redovima mladih avangardnih umjetnika. Raznolikost i bogatstvo njegovih tema i njegovih tehnika rada svjedoče da umjetnik nikada ne može biti potpuno kategorisan. Ipak, ostaje veoma blizak impresionistima i njihovim salonima.

Njih dvojica su bili prijatelji, uprkos njihovim različitostima i rivalstvu.

Edouard Manet (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret. Njegov veliki uticaj na francusku umjetnost i uopšte na razvoj moderne umjetnosti, formiran je zahvaljujući njegovom portretisanju svakodnevice, upotrebom jednostavnih i jasnih boja i žive slikarske tehnike.

Edgar Degas (1834-1917) francuski je slikar, graver, vajar, fotograf, prirodnjak i impresionista. Iako je Degas jedan od osnivača grupe impresionista, njegov rad je toliko raznolik u svojim temama i praksi da im se ne pridružuje u njihovim najpoznatijim crtama. Njegov avangardizam je tada zbunjivao kritičare i istoričare umjetnosti, koji su i danas u sporu kojem umjetničkom pravcu Degas pripada.

federalna.ba/Beta

Edouard Manet Edgar Degas izložba