U Njemačkoj počelo suđenje pripadnicima grupe Reichsburger

U Njemačkoj počelo suđenje pripadnicima grupe Reichsburger

U Njemačkoj se u ponedjeljak sudi devetorici muškaraca optuženih za veleizdaju, pokušaj ubistva i zavjeru radi nasilnog državnog udara s ciljem postavljanja aristokrate za nacionalnog vođu i uvođenja vanrednog stanja.

Ročište u sudnici najviše sigurnosti u Stuttgartu označava početak tri maratonska suđenja protiv ukupno 27 osoba optuženih za zavjeru koju su vlasti osujetile krajem 2022. Oni zajedno predstavljaju jedan od najvećih pravnih postupaka u njemačkoj istoriji.

Današnje suđenje fokusirano je na devet osumnjičenih članova grupe Reichsbuerger (Građani Reicha), koji su navodno imali za cilj nametnuti oštre vojne zakone Njemačkoj nakon što izvedu državni udar.

Unutrašnja obavještajna služba Verfassungsschutz stavila je pod nadzor u 2016. godini Reichsbuergere, za koje tvrdi da broje oko 21.000 ljudi i koji ne priznaju savremenu Njemačku kao legitimnu državu.

Političko čelništvo grupe kojoj se sudi, predvođeno investitorom nekretnina Heinrichom XIII princom Reussom - potomkom sadašnje dinastije bez prijestola - pojavit će se na sudu u Frankfurtu idućeg mjeseca, dok se drugoj grupi osumnjičenih, među kojima je i astrolog, sudi u junu u Muenchenu.

Tužioci kažu da pažljivo planiranje osumnjičenih i njihovih zaliha vatrenog oružja i gotovine pokazuju da su bili prava opasnost.

- Planirali su da infiltriraju naoružanu grupu u zgradu parlamenta u Berlinu, privedu poslanike i sruše sistem - pišu tužioci.

Reuters nije uspio doći do osumnjičenih, za koje se očekuje da će osporiti optužbe, niti do njihovih advokata za komentar u nedjelju.

Jedan od onih kojima će se suditi u ponedjeljak, a koji se u sudskim dokumentima pominje kao Markus L., otvorio je vatru i teško ranio policajca dok se opirao hapšenju, kažu tužioci.

Devetorka je pohranila 500.000 eura u gotovini, skupa s 380 pušaka, 350 noževa i oko 148.000 komada municije.

federalna.ba/Fena

Reichsburger grupa suđenje
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
suđenje princ Njemačka
0 21.05.2024 11:19
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
Gerard Depardieu suđenje
0 30.04.2024 13:05