U napadu ekstremista u Burkini Faso ubijeno najmanje 40 civila

U napadu ekstremista u Burkini Faso ubijeno najmanje 40 civila

Militanti su ubili najmanje 40 civila tokom napada na sjeveru Burkine Faso tokom vikenda, saopćio je Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Posljednji prijavljeni napad u regiji prepunoj ekstremističkih aktivnosti desio se u nedjelju u gradu Djibo, u kojoj su brojne raseljene osobe potražile utočište.

Borci iz grupe povezane s al-Qaidom napali su vojne baze, kuće i kamp za raseljene, saopćio je u utorak portparol Ureda za ljudska prava UN-a Seif Magango.

Napadači su ubili najmanje 40 civila, ranili više od 42, zapalili tri skloništa za raseljena lica i 20 prodavnica, navodi se u saopćenju.

Vojna hunta koja je prošle godine preuzela vlast u Burkini Faso nije direktno komentirala napad.

Državna novinska agencija javila je o napadu u ponedjeljak, ali nije spomenula civilne žrtve. Rečeno je da su napadači potisnuti, a Djibo vraćen legalnim vlastima.

Burkina Faso je jedna od nekoliko zapadnoafričkih zemalja koje se bore protiv pobune koja se ukorijenila u Maliju 2012. godine i otada se proširila na regiju Sahel južno od Sahare.

Grupe povezane s al -Qaidom i Islamskom državom osvojile su ogromnu teritoriju tokom protekle decenije, ubijajući hiljade i raseljavajući više od šest miliona ljudi u tom procesu.

Nasilje se nedavno proširilo na sjever primorskih zemalja uprkos lokalnim i međunarodnim vojnim naporima da ga zaustave.

Niz vojnih udara u Burkini Faso i njenim susjedima Nigeru i Maliju, između ostalih, u posljednje tri godine dodatno je pojačao nestabilnost.

Najmanje 70 civila ubijeno je, većinom staraca i djece, u napadu na selo na sjeveru Burkine Faso u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Burkina Faso