videoprilog Šejle Džindo (Dnevnik 1)

U Muzeju književnosti BiH izložba neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića

Izložba „Obećano ostrvo“, na kojoj su prvi put predstavljeni neobjavljeni rukopisi i naliv-pero Tina Ujevića iz perioda njegovog života u Sarajevu, otvorena je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor izložbe je Domagoj Margetić, direktor Antimuzeja u kojem se, između ostalih, čuva i zbirka Tina Ujevića, a koje je sakupio i sačuvao umjetnik i vizionar Vladimir Dodig Trokut.

- Kad čitate ove stihove koje je Tin pisao u Sarajevu ne možete, a da se ne zaljubite u grad u kojima su nastali. Kad pročitate pripovijetke o životu pojedinih sarajevskih obitelji, ne možete a da se ne zapitate da li su stvarno postojali. Kad je živio u Sarajevu o Tinu Ujeviću su zagrebački mediji pisali kao o „boemu sa Miljacke“. Svi smo mi, izložbom, tog boema sa Miljacke vratili u njegov grad - kazao je Margetić.

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović koja je pročitala Ujevićevu neobjavljenu pjesmu „Noem“ iz koje je iskorištena sintagma „obećano ostrvo“ za naziv izložbe.  

- Bilo bi nam drago da ova izložba gostuje i u drugim gradovima, ali činjenica je da je najvažnija za Sarajevo. Rukopise smo namjerno pojedinačno izložili da bismo poklonili dužnu pažnju onome što je Tin Ujević uradio za naš jezik i za književnost našeg zajedničkog jezika. Iz te ljubavi i tog obećanja nastala je ova izložba  - kazala je Šehabović.

Dodala je da se na izložbi, osim eksponata koji su u vlasništvu Antimuzeja, mogu pogledati i oni koji se čuvaju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

- Čuvamo neveliku, ali dragocjenu zbirku posvećenu Tinu Ujeviću. Uglavnom se radi o njegovoj prepisci što su je prijatelji, znajući za njegov boemski život, prikupili bez njegova znanja i predali Muzeju - istaknula je Šehabović.

Dizajn izložbe radio je Almir Atlić, a tehničku postavku Miralem Dizdarević.

- Na otvorenju je nastupio orkestar Bentbaša Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“, koji su izveli popularne numere iz poznatih filmova - saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Izložba je otvorena do 23. novembra.

federalna.ba/Fena

Tin Ujević Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Obećano ostrvo Sarajevo Domagoj Margetić
Sarajevo Kanton Sarajevo navijači MUP KS
0 24.05.2024 22:38
HUB Sarajevo mladi Društvene mreže
0 24.05.2024 13:16
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Medijski čas konferencija Sarajevo
0 21.05.2024 18:43
nadbiskupski Ordinarijat Sarajevo provaljeno
0 13.05.2024 09:24