U Mostaru predstavljena knjiga mlade bh. autorice koja se našla na popisu lektira u Austriji
FENA/Monika Ćubela Savić

U Mostaru predstavljena knjiga mlade bh. autorice koja se našla na popisu lektira u Austriji

Knjiga "Šta nakon sada?", 15-godišnje autorice Aldine Pinjić promovirana je u utorak navečer u Mostaru u okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2022".

U svom kratkom romanu, mlada autorica pisala je o teškim vremenima i izazovima s kojima se susreću mladi, stavljajući naglasak na razdoblje pandemije covida-19.

- Prvo sam o ovoj temi napisala kratku priču, ali prijateljica mi je kazala kako bi ovo mogla postati knjiga. Pomislila sam da bih mogla probati te sam nastavila pisati bez plana i tako je nastao roman – kazala je autorica.

Dodala je kako kroz knjigu potencira važnost sustava pomoći mladima i važnost obitelji u takvim situacijama.

- Moji profesori i prijatelji nisu mogli vjerovati da sam ja, ovako mlada, napisala takvo nešto. Iznenadila sam i samu sebe jer sam do tada pisala samo kratke priče. Sada radim i na drugoj knjizi – otkrila je ona.

Inače, Aldini Pinjić ovo je prvi roman kojega je napisala s 14 godina života, što ukazuje na njezin poseban talent i predanost pisanoj riječi, poručio je Mehmed Pargan, urednik i izdavač knjige.

Naglasio je kako je riječ o "nevjerojatnom romanu pisanim posebnim jezikom kojim danas govore mladi, jezikom kojim govore u digitalnom dobu".

- Autorica je na temelju tog komunikacijskog koda na kojemu funkcionira njezina generacija uspjela napisati izvrsnu knjigu u kojoj je uradila odličnu karakterizaciju likova, dramski zaplet, ishod i dala je divan epilog ovoj knjizi gdje glavnoj junakinji koja se, iako mlada zapala u depresiju, ipak uspjela izbaviti zahvaljujući svojoj snazi te se obratila ustanovama koje joj mogu pomoći. Time je dala put svim mladima na svijetu kako izaći iz krize – podvukao je Pargan.

Smatra da, iako je prilagođena mladima, knjigu mogu čitati i osobe u zreloj dobi.

Odlukom obrazovnih institucija u Austriji, roman "Šta nakon sada?" uvršten je u obveznu lektiru u dvanaest škola u Austriji.

- Kada smo dobili informaciju da je u austrijskim školama ušla u lektiru kao jedna od najzanimljivijih knjiga namijenjena mladim ljudima, odlučili smo knjigu prevesti na bosanski jezik i tiskati. Očekujem da će knjiga na bh. tržištu imati dobar prijem, a mi već razgovaramo s Pedagoškim zavodom u Tuzli da i tamo bude dio lektire – dodao je urednik.

Izrazio je nadu da će knjiga u idućem razdoblju pokazati da i mladi ljudi u BiH mogu napraviti važne stvari, dok smatra kako je na svima nama da otvorimo oči i uistinu vidimo što imamo oko sebe.

- Velika je stvar za Bosnu i Hercegovinu da imamo tako talentiranu mladu djevojku, a za Austriju je velika stvar da imaju ovakvu knjigu napisanu zrelim jezikom, a prilagođenim mladoj generaciji. Nadam se da će i kod nas biti lektira u školama, ili barem da će biti prisutna u našim knjižnicama – istaknula je jedna od promotorica knjige Enisa Alibalić.

Knjiga ove mlade autorice objavljena je u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa, u prijevodu na bosanski jezik. Izvorno, knjiga je početkom 2021. godine izašla na njemačkom jeziku s naslovom "Was nach jetzt?" u Beču, gdje Aldina s obitelji i živi, te je izazvala veliku pozornost javnosti u toj zemlji.

Ovaj roman ranije je promoviran u Austriji i Bosni Hercegovini, a dobio je pohvale književnih kritičara.

Aldina nam je na kraju poručila kako ima posebnu emociju zbog predstavljanja knjige mostarskoj publici, jer je porijeklo njezinog oca iz Drežnice, kod Mostara.

federalna.ba/Fena

Šta nakon sada? Aldina Pinjić promocija
filmovi izložba promocija Festival WARM
0 10.07.2023 10:50
turska kuhinja promocija gastronomija
0 19.05.2023 10:34
Slobodan Braco Dimitrijević počasni doktor UNSA promocija
0 05.04.2023 18:24
Univerzitet Džemal Bijedić promocija
0 18.02.2023 12:25
Kapitalizam: nepoznati ideal knjiga promocija promocija knjige
0 08.12.2022 20:58