videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

U Mostaru otvoren šesti Književni festival Poligon

U Mostaru je otvoren šesti Književni festival Poligon  koji će i ove godine na više lokacija u gradu ugostiti eminentne autore domaće i regionalne književne scene. Festival je otvoren književnom večeri Monike Herceg i Namika Kabila.  

Roman „Yesterday“ autora Namika Kabila priča je o Sarajevu, nekadašnjem i današnjem. Likovi u romanu pokušavaju shvatiti što se dogodilo s ljudima i gradom u kojem su odrastali, jesu li se promijenili oni ili sve drugo oko njih?  

“Sve se mijenja , mislim to je jedna floskula koja je potpuno precizna i tačna i sve je non stop u nekakvom  kretanju ihvala Bogu da je tako,  to je nešto normalno i da je drugačije bilo bi problematično”, istakao je Kabil. 

Iako je priča romana okvirno u sadašnjosti, protagonisti su zaglavljeni u prošlosti. Ipak, roman vraća nadu i liječi spoznajom da je ljubav pokretač svega. 

“Ja vjerujem imam neki optimističan pogled na život, nije on baziran na nekim utopijskim idejama da će sutra automatski biti bolje, mi se svi naravno moramo truditi , ali ja vjerujem u svjetlost, vjerujem u čovjeka, vjerujem u ljubav”, dodaje Kabil. 

Vjera je i tema ovogodišnjeg Festivala književnosti u Mostaru, vjera u Europu kao obećanje budućnosti.

“Što je to što Europa može ponuditi nama a što mi možemo ponuditi Europi, prije svega u kulturološkom smislu , a onda i u književnom. A zašto ne mislim i u društvenom, političkom i svakom mogućem dakle Europa kao zajednica kultura, jezika, nacija itd., dakle kako se mi u tu sliku uklapamo i što joj pridonpžosimo”, naveo je Mirko Božić, direktor Festivala književnosti Poligon. 

“Ja mislim da je ovoj državi Europa itekako potrebna kao budućnost mislim na EU, i oni koji govore da je EU upitna, mi odavde trebamo da govorimo da nije i da bi nam to trebala biti perspektiva, ja ne znam šta bi nam drugo uopšte trebalo biti perspektiva ako ne ta  Europa bilo kakva da je”, istakao je književnik Namik Kabil. 

O festivalskoj temi će sljedećih dana, u okviru Poligona, među ostalim, govoriti i književnici Adnan Repeša, Ivana Maksić , Radmila Petrović i Adnan Žetica.   

federalna.ba

Mostar Književni festival Poligon
Mostar Kultur Punkt Mostar
0 05.12.2021 15:42
Liska park Mostar
0 03.12.2021 17:09
Mostar Mostar Kultur Punkt Udruga Rezon BiH kultura
0 03.12.2021 15:30
Vedri osmijeh Mostar Danijela Kegelj
0 02.12.2021 20:42