Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Minhenu počeo festival piva Oktoberfest, nakon dvije godine pauze

U Minhenu je danas počeo tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

Povratak tog popularnog festivala dolazi u pozadini skupljeg piva, jer je ruska invazija na Ukrajinu podigla cijene sirovina i energije i primorala nekoliko pivara da te troškove prebaci na cijenu piva.

Kako tradicija nalaže, gradonačelnik Minhena Dieter Reiter je svečanost započeo otvaranjem prvog bureta piva riječima: "Slavina je odvrnuta".

Reiter je prvu natočenu kriglu piva ponudio predsjedniku njemačke savezne države Bavarske Markusu Soederu.

Festival, koji će trajati do 3. oktobra, bit će bez ikakvih zdravstvenih ograničenja i neće biti obavezne zaštitne maske protiv koronavirusa.

Oktoberfest obično okupi više od pet miliona ljudi, među kojima je trećina posjetilaca iz inostranstva. Festival donosi zaradu od 1,2 milijardi eura.

Otkazivanje festivala 2020. bilo je prvo otkazivanje od Drugog svjetskog rata. Okoberfest nije održan 1854. i 1873. godine zbog epidemije kolere.

Proizvodnja hmelja i piva uzdignuta je u rang nacionalnog kulta u Njemačkoj, posebno u Bavarskoj. Nijemci su među najvećim potrošačima piva u Evropi s 84 litra po glavi stanovnika 2021. godine.

Kada se kralj Ludwig Prvi oženio princezom Theresom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dall'Armi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger.

Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.

Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prijepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Theresinu poljanu, gdje su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.

federalna.ba/Beta-AFP

Oktoberfest Minhen Njemačka pivo
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Japan Njemačka Fumio Kishida Olaf Scholz
0 13.07.2024 10:50
Julian Nagelsmann Njemačka Španija EURO 2024
0 04.07.2024 21:58