videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu predstavljen projekt „Vratit će se ždralovi“

U sklopu manifestacije Livanjsko kulturno ljeto u središnjem gradskom parku predstavljen je projekt Centra za životnu sredinu pod nazivom “Vratit će se ždralovi”. Cilj projekta je promocija Livanjskog polja koje je nekada bilo specifično i po tome što su se u njemu gnijezdile ove ptice.

Livanjsko polje, kao najveće plavno krško polje na svijetu, već je proglašeno Ramsarskim područjem, no čovjek mu je različitim aktivnostima nanio, i još nanosi, veliku štetu. Zbog tih aktivnosti je i „Sunčeva ptica”, kako je ždral nazvan u egipatskoj mitologiji, izgubila svoj dom.

Milica Končar predstavnica je Centra za životnu sredinu iz Banje Luke. Ona je podsjetila kako se ždralovi u Livanjskom polju više ne gnijezde, te da trebamo ozbiljno shvatiti prirodno bogatstvo koje imamo - ono nije vječno treba ga čuvati.

Budući da je u Livanjskom polju i Buškom jezeru na zimovanju zabilježeno i do 70 tisuća ptica močvarica, cilj projekta je, među ostalim, spriječiti krivolovni pritisak na ptice, uspostaviti nelovna područja.

„Livanjsko polje je najvažnije područje za ptice u BiH, jedno od četiri najvažnija područja za migratorne ptice na kompletnom jadranskom migratornom koridoru“, ističe Goran Topić, član Ornitološkog društva Naše ptice.

Nakon interaktivne radionice s publikom i uručenjem nagrada najuspješnijima u Solarnom kinu je upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma “Ovo je naša kuća”.

„Solarno kino je isto jedan poduhvat Centra za životnu sredinu i nastalo je u želji da promovišemo obnovljive izvore energije i kao rješenje protiv korištenja fosilnih goriva. Produciramo veći broj dokumentarnih filmova, reportaža o važnosti životne sredine“, objašnjava Majda Ibraković, koordinatorica Programa energije i klimatske promjene.

Ovaj edukativni i nadasve važan sadržaj objeručke je prihvaćen i uvršten u Livanjsko kulturno ljeto.

„Nadam se da će još ovakvih projekata biti u Livnu, da ćemo zaista nastojati očuvati naše Livanjsko polje koje je jedno fenomenalno područje što se tiče zaštite okoliša, odnosno vrsta ptica - preko 270 vrsta je zabilježeno u Livanjskom polju“, navodi Nikola Periša, predsjednik Turističke zajednice Grada Livna.

Stoga je s nadom u povratak „Sunčeve ptice“ u Ždralovac, mjesto u Livanjskom polju koje je po njoj i dobilo ime, još jednom upućen apel da se taj vrijedni lokalitet čuva od nesavjesnih građana, krivolovaca, požara i pretjerane eksploatacije treseta.

federalna.ba

Livanjsko kulturno ljeto Livanjsko ljeto Livno ždralovi