videoprilog Hane Vranac (Federacija danas) (Izvor: Fena/Adriana Domazet)

U knjizi 'Magični svijet Ilira' tri autora opisala život ilirskog naroda

Polazeći od pitanja porijekla imena Iliri koje se u jednom trenutku historije manifestiralo kao ime rimske provincije, autori knjige "Magični svijet Ilira: historija zaboravljene civilizacije" otvaraju vrata magičnog perioda historije i uvode čitatelja u svijet zaboravljene civilizacije i naroda.

Kazala je to danas na predstavaljanju ove knjige na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu  dr. Amra Šačić Beća, koja je pripremila knjigu zajedno sa Salmedinom Mesihovićem i Edinom Valetovcem.

- To je knjiga koja obiluje ilustracijama, historijskim izvorima, knjiga koja je pisana jezikom razumljivim svima. Za ovu knjigu volim reći da je knjiga koja se bavih historijom prostora koji mi nazivamo svojom domovinom – istakla je Šačić Beća

Ilustriran je perod od 2000 godina, od 1500. godine p.n.e do 500. godine n.e., kada počinje srednji vijek, a na osnovu historijskih izvora, arheoloških, etnografskih, antropoloških i etnoloških.

- Premda je riječ o stručnjacima za antički period, njihov naučni habitus nije isti, kao ni metodologija rada. Međutim, to je, zapravo, prednost ove knjige jer pruža mogućnost da se djelimično izdignemo iznad tradicionalnog horizonta spoznaje o Ilirima, kao i to da nam se ukaže na viziju drugačije naučne diskusije. S jedne strane, koautorski rad na ovoj knjizi bio je izuzetno izazovan, a, nasuprot tome, bio je i jednako inspirativan – dodala je Šačić Beća.

Kako je kazao recenzent prof.dr. Almir Marić, knjiga "Magični svijet Ilira – Historija zaboravljene civilizacije" predstavlja izuzetno djelo iz oblasti antičke historiografije.

- Na dopadljiv i popularan način obrađuje najvažnije teme iz perioda antike na prostoru zapadnog Balkana. Obrađen je period duži od hiljadu godina, uz analizu najvažnijih vojnih, upravnih, privrednih i religijskih kretanja. Knjiga je jezikom i stilom prilagođena široj čitalačkoj publici a sadržajem vrlo zanimljiva i onim boljim poznavaocima ove tematike – kazao je Marić.

Knjiga je pisana na bosanskom jeziku.

federalna.ba/Fena

Magični svijet Ilira kultura nauka Iliri
panel diskusija Sarajevo obrazovanje i nauka nauka
0 11.02.2023 13:23
ilustracija Magični svijet Ilira muzej
0 19.10.2022 18:44
Magični svijet Ilira Zenica
0 18.10.2022 20:21
BiH kultura Dani dijaspore BiH Hastahana Sarajevo
0 20.08.2022 17:02