videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

U Kaknju promoviran roman 'Uvod u lebdenje' Dževada Karahasana

“Uvod u lebdenje” naziv je novog romana akademika Dževada Karahasana. Jedan od najboljih i najnagrađivanijih bh. pisaca svoj novi roman predstavit će tokom ljeta u više gradova. Premijerno je  predstavljen sinoć u Kaknju, a sutra će biti predstavljen i sarajevskoj publici.

Roman “Uvod u lebdenje” ratna je priča uglednog pjesnika i njegovog prevodica u Sarajevu tokom 1992. godine. Karahasan je roman počeo pisati 1998. godine. Iako mu se više puta vraćao trebale su proći 24 godine da dobro sazrije u samom autoru i da ga potom podijeli sa svojim čitateljima.

"Međutim, knjiga 'Uvod u lebdenje' je nešto što je kod mene izazvalo nekakvu vrstu iskustva, a to je da me je bukvalno usisala i da sam postao sudionik sa svim njenim junacima u ovoj knjizi koji su bili, živjeli i prošli kroz pakao Sarajeva", navodi moderator prof. Zinaid Delibašić.

Višeslojno djelo Dževada Karahasana “Uvod u lebdenje” u dubini čovjekovog bića bavi se nekim od pitanja zašto smo tu i kako upoznati sebe. Prema ocjeni književne kritike, novi roman u potpunosti se razlikuje od dosadašnjih Karahasanovih djela. Ipak, u razgovoru sa autorom pronašli smo poveznicu sa “Šahrijarovim prstenom”, slojevitom romanom o Sarajavu, napisanom 1994.

"Dva moja romana o Sarajevu sigurno moraju imati nekih sličnosti. Osim toga, i junak koji ispisuje Šahrijarov prsten Faruk i junak koji ispisuje 'Uvod u lebdenje' Rajko pišu jer u svemu što činimo mi ostavljamo svoj trag", ističe Karahasan.

Za vječno pitanje slobode autor iznosi tvrdnju da postoje forme slobode koje se mogu upoznati samo u izvanrednim okolnostima: u tamnici, u gradu pod opsadom, u vojsci, jer uporno zaboravljamo da je sloboda u ljudskom duhu.

"Bitnu slobodu čovjek nosi u sebi, ima je ili je nema u svom unutrašnjem biću i nju niko ne može dati niti oduzeti. Ako je ti imaš, ti je imaš i možeš i živjeti i u tamnici i u gradu pod opsadom i u vojsci."

Sudbina romana zavisi od onih koji ga čitaju, jer, kako kaže Karahasan, čitalac je taj koji završava roman i u njega unosi svoja iskustva i emocije.

federalna.ba

Dževad Karahasan Uvod u lebdenje roman promocija
Uvod u lebdenje Dževad Karahasan
0 01.07.2022 18:25
kultura BKC Tuzla Dževad Karahasan Uvod u lebdenje
0 22.06.2022 11:35
knjiga promocija BiH muzika
0 16.06.2022 16:14
Dario Mehmedović promocija Muhamed Mujić Mostarska zlatna kopačka
0 17.05.2022 10:25
promocija muzički spot Tuzla
0 13.05.2022 14:09