videoprilog Sare Jušić (Federacija danas)

U javnosti se spominju kao “zdrave” varijante cigareta – ali nisu

Više desetina zemalja u svijetu nastoji suzbiti upotrebu jednokratnih e-cigareta, a u Bosni i Hercegovini njihova zabrana se još ne razmatra. Osim što su rizik za zdravlje, mogu se kupiti u većini prodavnica, što je situacija i u Unsko-sanskom kantonu, a predstavljaju se kao sredstvo za odvikavanje od običnih cigareta. Iz Svjetske zdravstvene zaštite poručeno – razloga za brigu ne nedostaje.

U javnosti se električne cigarete spominju kao “zdrave” varijante cigareta. Ipak, često se pokušava prikazati drugačije, jer sadrže mnoge štetne komponente, pa su stručnjaci jasnog stava - zarada je očigledno važnija i od zdravlja.

„Problem je agresivni marketing gdje se te električne cigarete pokušavaju prezentirati kao da je to nešto zdravije, bezbjednije. Štaviše, to je sad i poznato kao fenomen renormalizacijie pušenja - sigurno ste vidjeli da vrlo često osobe koje puše te elektronske cigarete njima je prezentovano i oni drugima to prezentuju da zapravo to nije isto, da to nije pušenje, da je to parenje“, govori Amir Durić, specijalista pulmologije.

Izgledom su posebno privlačnog dizajna i lako dostupne, pa u tome leži dodatna opasnost. Mogu se kupiti na svakom kiosku i benzinskoj pumpi, koji su pritom i u blizini škola. Kupci su najčešće – mladi.

Procjena hemijskih spojeva u otopinama iz e-cigareta ukazuje na citotoksičnost nekih aroma i otopina koje se sipaju u cigaretu, objašnjava Durić, što bi trebalo izazvati zabrinutost zbog popularnosti upotrebe e-cigareta: „To je jedna ogromna grupa bolesti, koja je vrlo ozbiljna, kao što su karcinom pluća, kao što je hronična opstruktivna plućna bolest ili u narodu poznatija kao hronični bronhitis, ali definitivno tu spadaju i druge bolesti. Treba reći da je pušenje i glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti“.

Mišljenja građana su podijeljena. Neko električne cigarete konzumira svjesno, a neko iz nametnutog trenda.

Uprkos svemu, nešto se pokušava uraditi, pa se protiv ovog problema nastoji boriti Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda.

federalna.ba

duhan e-cigarete