U Japanu rekordno mali broj novođenih u 2022.
(Izvor: Ilustracija)

U Japanu rekordno mali broj novođenih u 2022.

Broj novorođenčadi u Japanu ove godine pao je na rekordno nizak nivo, što vlasti smatraju "kritičnom situacijom".

U Japanu je od januara do septembra ove godine rođeno 599.636 beba, što je za 4,9 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Očekuje se da će stopa nataliteta u Japanu biti niža u odnosu na 2021. kada je rođeno oko 811.000 beba.

Glavni sekretar japanske Vlade Hirokazu Matsuno obećao je sveobuhvatne mjere za podsticanje većeg broja brakova i rađanja djece.

Japan je treća najveća svjetska ekonomija, ali troškovi života su visoki, a povećanje plata sporo. Konzervativna vlada kasnila je u tome da društvo učini inkluzivnijim za djecu, žene i manjine.

Dosadašnji napori vlade za povećanje stope nataliteta imali su ograničen uticaj uprkos isplatama subvencija za trudnoću, porođaj i brigu o djeci.

“Tempo je čak i sporiji nego prošle godine... Shvatam da je to kritična situacija”, rekao je Matsuno.

Stopa nataliteta u Japanu u padu je od 1973. godine, kada je dostigla vrhunac od oko 2,1 milion novorođenih. Predviđa se da će broj rođenih beba do 2040. pasti na 740.000.

Predviđa se da će broj stanovnika Japana do 2060. pasti na 86,7 miliona. Smanjenje i starenje stanovništva ima ogromne implikacije na ekonomiju i nacionalnu sigurnost jer zemlja jača svoju vojsku kako bi odgovorila na sve snažnije kineske teritorijalne ambicije.

Podaci o stopi nataliteta predati su prošle sedmice japanskom premijeru Fumiju Kishidi. Niska stopa nataliteta i depopulacija navedeni su kao faktori koji bi mogli narušiti nacionalnu snagu Japana.

federalna.ba/AA

Japan natalitet