U izdanju IK Buybook: Zbirka poezije Nade Topić "Moji"
(Izvor: IK Buybook)

U izdanju IK Buybook: Zbirka poezije Nade Topić "Moji"

Sarajevska izdavačka kuća Buybook nedavno je objavila knjigu Nade Topić “Moji” . Riječ je o zbirci pjesama,  svojevrsnom  romanu  u stihovima koji se sastoji  od tri dijela: Otac, Sestra i Majka.

U recenziji knjige ove vodeće hrvatske pjesnikinje , Nadija Rebronja je zapisala:

“Nakon fascinantne poezije iz knjige "Meteorologija tijela", kojom je pjesnikinja Nada Topić preispitivala više simboličkih nivoa motiva tijela, ova autorka nastavlja sa sličnim manirom u zbirkama "Otac", "Majka" i "Sestra", koje su u ovom izdanju obuhvaćene pod naslovom "Moji". Ovakav pristup građenju zbirke nastoji da postavi jedan motiv, tačnije simbol, u centar preispitivanja ukazujući na sve njegove arhetipske nivoe. Otac, majka i sestra nivoi su psihologije lirskog subjekta, a svetost porodice kreće se od simboličkog do ironiziranog. Umrli otac, glava porodice, ne prihvata svoje nepostojanje odnosno odsustvo, jer glava porodice ironijski ne može nikad potpuno nestati, te “iz jedne u drugu sobu traži samog sebe” (Otac, nevjerica), nevidljiv je, pa ga ukućani nekada pogode torbom u glavu (Otac, kauč). Ovu sjajnu poeziju odlikuje britak humor, koji bi mogao učiniti da je bliska mnogim čitaocima: Noću / otac izlazi iz zida / i gleda nas kako spavamo /…/ Prije nego se vrati / otac nas ušuškava / Kaže: / Opet su vam gola leđa / Pizda vam materina” -napisala  je Nadija Rebronja povodom objavljivanja zbirke stihova “Moji”.

Svoj osvrt na poetsku zbirku Nade Topić , dala je i književnica Adisa Bašić:

“Zbirka pjesama Nade Topić Moji svojevrsni je roman u stihovima sastavljen od tri dijela: Otac, Sestra i Majka. Svaki dio funkcioniše kao jedan lirski ciklus ali i kao zasebna zbirka, a sva tri zajedno čine topli i duhoviti poetski prikaz porodičnog života. Otac je odavno mrtav ali ga to ne sprečava da nasmijava i štiti ukućanke, Sestra je saveznica i suparnica na koju se može osloniti, a Majka Mara – pobožna žena koja ide za kozama i pazi na vrtal – hraniteljica je na čijem dlanu sija maleno sunce kukuruza. Moji su istinska čitateljska radost puna raznovrsnosti (od sofisticirane komike i jezičke igre, preko blago jezive fantastike, pa do iskričavo maštovite vizuelne poezije), a Nada Topić se ovom knjigom pokazuje kao autentična savremena majstorica stiha”-napisala je Adis Bašić.

O NADI TOPIĆ

Nada Topić (Split, 1977.) hrvatska je književnica, knjižničarka i znanstvenica. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja. Objavila je deset knjiga poezije i proze. Pojedine pjesme i priče su joj prevedene na engleski, njemački, poljski, rumunjski, bugarski i španjolski jezik. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim književnim festivalima. Voditeljica je čitateljskog kluba Kult(na) ura koji djeluje pri Gradskoj knjižnici Solin te pjesničke tribine Poezija na katu. Živi i radi u Solinu.

federalna.ba/IK Buybook

knjiga Nade Topić "Moji"