videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

U HDZ-u Čengićevu inicijativu nisu pročitali, od SDA deklarativna podrška

Vlada FBiH je u tehničkom mandatu. Pune 4 godine. Zbog toga svako malo viđamo razne političke blokade. Rješenje nudi zastupnik Irfan Čengić. Riječ je o prijedlogu izmjene neustavne odredbe Poslovnika o radu Zastupničkog doma koja se odnosi na imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije. Za sada, deklarativna podrška i od zastupnika koji čine vlast na ovom nivou. 

Čengić tvrdi da je našao rješenje deblokade FBiH i implementacije izbora

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić predstavio je danas Odluku o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za koju tvrdi da bi se njenim usvajanjem osigurala implementacija izbornih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine i one...

Prema postojećem Poslovniku, tri kluba zajedno moraju predložiti rukovodstvo Federacije, a to je, kako ističe Čengić, protivno Ustavu. Jer u njemu, dodaje, jasno piše da svaki klub to može samostalno učiniti.

Suština inicijative je, kako Čengić navodi, deblokada Federacije. Podsjećamo, Vlada je već četiri godine u tehničkom mandatu. Blokirano je imenovanje nove, a time i predsjednika i potpredsjednika Federacije. A već su u najavi i nove blokade.

“Imamo najave Dragana Čovića da će blokirati Federaciju i nakon izbora i onemogućiti implementaciju izbornih rezultata. Ukoliko bi se ovaj poslovnik usvojio, to ne bi bilo moguće jer svaki od klubova bi mogao predložiti samostalno zajedničku listu, a onda bi se oba doma izjašnjavala o listi. Ono što Ustav propisuje, ako ne bude većine u svakom od tih klubova, onda bi se išlo u izbor u samo jednom domu”, dodaje Čengić.

Kakvo mišljenje o ovoj inicijativi ima HDZ - nismo saznali. Na naš upit odgovorili su kratko navodeći da inicijativu još nisu pročitali. Iz SDA, pak, poručuju - podržat će svaku inicijativu koja bi značila deblokadu Federacije, ali ova najnovija, naglašavaju, to ne znači.

“Kada su u pitanju konkretne izjave, meni su lično prihvatljive, ali istina da je bodovni parlament i da mi ne možemo Poslovnikom Zastupničkog doma urediti nadležnost i rad Doma naroda. Jedina deblokada je izmjena Ustava, odnosno ograničavanje mandata i predsjednika i potpredsjednika, odnosno da se uvedu rokovi kojima se trebaju implementirati rezultati izbora”, navodi Adnan Efendić, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH.

A ti prijedlozi SDA o izmjenama Ustava nisu naišli na većinsku podršku, iako su, poručuju jedino rješenje. No, kakav će dojam steći ostali zastupnici, trebali bismo saznati krajem jula jer je Čengić već uputio zahtjev za uvrštavanje ove tačke na dnevni red planirane sjednice. 

federalna.ba

Irfan Čengić deblokada Federacije BiH inicijativa
Vlada FBiH inicijativa penzije
0 13.10.2022 13:49
Dom naroda PSBiH inicijativa smjena Bisera Turković
0 29.08.2022 15:11
Dragan Čović antisemitizam inicijativa
0 26.07.2022 19:11