Čengić tvrdi da je našao rješenje deblokade FBiH i implementacije izbora
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Čengić tvrdi da je našao rješenje deblokade FBiH i implementacije izbora

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić predstavio je danas Odluku o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za koju tvrdi da bi se njenim usvajanjem osigurala implementacija izbornih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine i onemogućile sve blokade u FBiH.

Suština predloženih izmjena jeste u tome da se u skladu s Ustavom Federacije BiH omogući trećini svakog kluba delegata konstutivnih naroda da samostalno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a ne kao što je to do sada bila praksa, da najmanje trećina sva tri kluba zajednički mora predložiti listu kandidata.

Čengić smatra da postojeće odredbe Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koje govore o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Naime, u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine dio B - IZVRŠNA VLAST FEDERACIJE glava 1. Predsjednik i potpredsjednik Federacije Član 2. stav (1) glasi: "U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine".

Čengić ističe da je Poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH suprotan Ustavu FBiH, jer je umjesto veznika "ili" u tekst Poslovnika u predmetnim odredbama stavljen veznik "i" i time u suštini propisana procedura u potpunosti suprotna Ustavu FBiH.

- Iako izgleda kao beznačajna štamparska greška, radi se o grubom kršenju Ustava FBiH kojim je ovim članom jasno data nadležnost da trećina svakog kluba naroda pojedinačno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH o čemu se kasnije izjašnjavaju cijeli domovi, kako Predstavnički tako i Dom naroda. U Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH jasno je propisano da se izbor vrši u skladu s Ustavom FBiH - navodi Čengić.

federalna.ba/Fena

Irfan Čengić Odluka o izmjeni Poslovnika
Irfan Čengić deblokada Federacije BiH inicijativa
0 12.07.2022 21:01
Odgovorite ljudima Zdenka Džambas Alma Kratina Adnan Efendić Aleksandar Glavaš Irfan Čengić
0 11.05.2022 22:51