U Dvoru otvoren Informativni centar o zbrinjavanju radioaktivnog otpada iz NE Krško

Čini se da, unatoč analizama bh. eksperata, Republika Hrvatska ne odustaje od ideje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. U Dvoru je danas otvoren i Informacioni centar koji bi, prema mišljenju eksperta iz Hrvatske, trebao prikazati da ne postoji opasnost od izgradnje ovog odlagališta.

Fond za finansiranje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u Republici Hrvatskoj danas je je Dvoru otvorio Informativni centar.

Podsjetimo, upravo u Dvoru, u bivšem skladištu Čerkezovac na lokaciji Trgovska gora 2033. godine treba početi skladištenje srednje i nisko radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, ali i medicinskog otpada iz cijele Republike Hrvatske. Kažu da je motiv za otvaranje ovog centra upravo potreba da se educira i informira javnost. Prema riječima direktora Fonda Josipa Labegnera, kaže da je prema pisanjima medija javnost nedovoljno i netačno informirana i upravo zato su se odlučili na ovakav vid komunikacije sa građanima. 

Inače, izgradnji ovog skladišta na lokaciji Dvora, Trgovska gora protivi se lo0kalna zajednica, što je potvrđeno i danas da, iako su uredno pozvani na otvorenje ovoga centra, oni nisu došli. Također, Republika Hrvatska poklonila im je željezničku stanicu i onda tražila da na toj željezničkoj stanici oni njima iznajme prostor za otvorenje ovog centra, što su oni odbili. Iz Vlade Republike Hrvatske kazali su da je to demokratsko pravo na mišljenje, a da će oni sa druge strane nastaviti finansirati projekte u ovoj lokalnoj zajednici, da će prvenstveno zbog otvaranje ovog skladišta nakon izdavanja lokacijske dozvole svake godine osam milijuna kuna biti uloženo u projekte iz lokalne zajednice.

"Cilj ovog Info centra je da probamo dati informacije. Možda neće biti sve prisutne i raspoložive na ovom mjestu, ali isto tako postoje i druga mjesta, nuklearna elektrana Krško i nekakva druga odlagališta i skladišta slične namjene koji se mogu posjetiti u cilju nekakvog objektivnog informiranja. Ako postoji bilo šta što mi skrivamo o ovom projektu, taj projekt neće proći", kaže direktor Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada NE Krško Hrvoje Prpić.

"Mi smo uvjereni da sve ovo što se ovdje kani napraviti da se može dogoditi isključivo na jedan način, a to je da te ugroženosti nema i da se jasno, po svim međunarodnim standardima, po svim hrvatskim standardima dokaže da to tako je. Ako bi se ne daj Bože dokazalo suprotno onda sigurno tog projekta ne bi bilo", ističe državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Ivo Miletić.

Lokacija Čerkezovac nalazi se u Republici Hrvatskoj ali je u neposrednoj blizini rijeke Une, odnosno granice sa BiH zbog čega se izgradnji ovog skladišta protivi i državna i lokalna i kantonalna vlast i ekološka udruženja i sami građani iz BiH.

federalna.ba

Dvor Informativni centar NE Krško