Počinje jednomjesečni remont nuklearne elektrane Krško
(Izvor: Ilustracija/BoBo/RTVSLO)

Počinje jednomjesečni remont nuklearne elektrane Krško

U Nuklearnoj elektrani Krško počinje jednomjesečni remont u kojem će sudjelovati više od hiljadu vanjskih izvođača.

Nuklearna elektrana Krško (NEK) je nakon isključenja s mreže u prvom redovnom remontu otkako joj je prošle godine produžen radni vijek.

Snaga elektrane, za koju postoje 33 pogonska ciklusa, počela se smanjivati ​​noću. Nakon što bude zaustavljena i isključena s elektroenergetske mreže, započet će redoviti remont.

Predsjednik NEK-a Gorazd Pfeifer izjavio je da će centralna aktivnost biti zamjena goriva za sljedeći ciklus od 18 mjeseci. U ovom remontu bit će zamijenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače.

Zbog prošlogodišnjeg gašenja, do kojeg je došlo zbog curenja cjevovoda uz nuklearni brod, potrošili su manje goriva, objasnio je.

Također se provjerava učinak starenja na komponente. Budući da je riječ o prvom redovnom remontu u produženom vijeku trajanja, prošle godine u januaru izdana je ekološka suglasnost za produženje pogona do 2043. godine, osim izmjene goriva i standardne kontrole, održavanja i ažuriranja opreme veliki naglasak će biti na provjeri utjecaja starenja na komponente, sustave i strukture.

Izvodit će se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, a također će se izvršiti tehnološka poboljšanja koja su također važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost te dugotrajni rad.

"U ovogodišnjem remontu bit će veći naglasak na starenju elektrane. Radit ćemo više na pregledu sustava, komponenti, konstrukcija. Naš način rada je i dalje ažuriranje elektrane za veću sigurnost i dostupnost, kao i za dugotrajan rad", rekao je Pfeifer.

Svim remontnim radovima upravljat će i nadzirati zaposlenici NEK-a, a sudjelovat će više od 1.000 ljudi iz vanjskih preduzeća i institucija. Vrijednost remonta procjenjuje se na oko 100 miliona eura.

federalna.ba/AA
remont NE Krško