U dvorani Gorana Čengića  rukometaši sarajevske Bosne se vraćaju na stare staze

U dvorani Gorana Čengića  rukometaši sarajevske Bosne se vraćaju na stare staze

Sredinom juna, prije 29 godina (nažalost tačan datum smrti se ne zna) ubijen je Goran Čengić, istaknuti rukometaš sarajevske Bosne, Mlade Bosne, Crvene zvezde i reprezentativac bivše Jugoslavije. Otišao je zauvijek te nesretne  1992. godine jer nije želio u životnoj opasnosti ostaviti ugroženog sugrađanina. Pokušavao je pomoći svom komšiji Husniji Ćerimagiću. Sud Bosne i Hercegovine u presudi njegovom ubici nije mogao utvrditi datum smrti, a prema samoj presudi izrečenoj Veselinu Vlahoviću Batku, Čengić se suprotstavio odvođenju Ćerimagića iz stana u ulici Rave Janković na Grbavici, nedaleko od dvorane koja odnedavno nosi njegovo ime. Zločinca Vlahovića je Državni sud osudio na 42 godine zatvora zbog vršenja progona mučenjima, silovanjima, prisilnim nestancima, zatvaranjima, odvođenjima u ropstvo, pljačkom imovine i drugim nečovječnim djelima u naselju Grbavica. U navodima iz presude Vlahović je u junu 1992. godine uz prijetnju oružjem izveo iz stana Ćerimagića, nakon čega je naišao Čengić, koji ga je pokušao zaštititi. Vlahović ih je obojicu odveo na nepoznatu lokaciju, a potom likvidirao. Posmrtni ostaci Čengića i Ćerimagića pronađeni su nakon rata.

Naš Goran, istinski Bosanac i Hercegovac, pokazavši ljudskost ostao je zauvijek u našim srcima i neće biti nikad zaboravljen, kao i njegovi preci koji su uvijek bili na pravoj strani, strani pravde i antifašizma, kao i u onom prethodnom Narodnooslobodilačkom ratu. Bratić Goranove majke Stevan Zimonjić, bio je beogradski ilegalac, obješen tri dana prije oslobođenja Beograda, a  po njemu je nastao lik Tihi iz kultne i svojevremeno najgledanije serije od Vardara pa do Triglava “Otpisani”. 

A po našem Goranu se napokon se zove dvorana na Grbavici u kojoj će narednu sezonu započeti rukometaši sarajevske Bosne i pokušati osvojiti Kup Bosne i Hercegovine,  kao što je Goran 1963. godine kao sedamnestogodišnjak osvojio sa studentima Kup Jugoslavije. Dakle, u dvorani „Gorana Čengića“ rukometaši sarajevske Bosne se vraćaju na stare staze uspjeha... 

federalna.ba/Muhamed Bikić

Goran Čengić
Goran Čengić Rukomet turnir
0 12.02.2022 22:02
Goran Čengić memorijalni turnir
0 21.01.2022 16:33
Goran Čengić Vinko Šamarlić Želimir Vidović
0 28.05.2021 07:51
Goran Čengić Vinko Šamarlić
0 27.05.2021 22:34
Goran Čengić
0 06.03.2021 15:36