U Crnoj Gori novi, Demohrišćanski pokret Krivokapića i Vukšića
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

U Crnoj Gori novi, Demohrišćanski pokret Krivokapića i Vukšića

Novi, Demohrišćanski pokret, danas su u Podgorici predstavili bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i nekadašnji šef Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Vukšić.

Najavljeno je da će Vukšić, advokat iz Kotora, biti predsjednik tog pokreta.

Krivokapić je kazao da je zaštitni znak Pokreta "bogorodični cvijet" i ocijenio da je "zaštita države najbolja ako je čuva Majka božija".

Krivokapić je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Do pred izbore u avgustu 2020. godine ovaj univerzitetski profesor nije bio poznat široj javnosti. Bio je nosilac liste okupljene oko Demokratskog fronta (DF) koju je snažno podržavao pokojni mitropolit Amfilohije. Nakon njegove smrti 30. oktobra 2020. počinje značajnije distanciranje lidera DF-a od Krivokapića i ta grupacija je bila njegov najveći kritičar.

Dejan Vukšić je za vrijeme Krivokapićeve Vlade bio šef ANB-a, takođe blizak SPC.

Ministri u Krivokapićevoj Vladi, Milojko Spajić i Jakov Milatović, ranije su predstavili pokret "Evropa sad" i najavili izlazak na izbore.

Novi pokret "želi da političku sliku Crne Gore preobrazi u korist građana i kreira sistem vrijednosti u kojem će etika biti zasnovana na tradicionalnim vrijednostima", kazao je Krivokapić, ističući da Pokret želi drugačiji pristup demokratiji, te da je cilj prosperitet države.

Rekao je da će politički saveznici biti oni koji su "do kraja podržavali" Krivokapićevu Vladu.

Komentarišući današnju situaciju u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da je ona "zastiđe svih nas" i da je na sceni "kolektivna politička korupcija", dodavši da je Vlada koja je formirana poslije one koju je on predvodio, neustavna, te da ne proizilazi iz slobodne volje građana.

Dejan Vukšić je kazao da mu je cilj "hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca".

Rekao je i da će izmjena izbornog zakona biti jedan od prioriteta novog pokreta i da će se boriti protiv "partokratije" i "partijskog zapošljavanja".

federalna.ba/Beta

Demohrišćanski pokret Zdravko Krivokapić Crna Gora