U centralnoj Francuskoj pronađene grobnice konja zakopanih prije 2.000 godina
(Izvor: Hamid Azmoun/Inrap)

U centralnoj Francuskoj pronađene grobnice konja zakopanih prije 2.000 godina

Francuski arheolozi otkrili su devet velikih grobnica koje sadrže ostatke konja od prije čak 2000 godina, što je opisano kao "nevjerovatnim" otkrićem.

28 pastuha, svi stari oko šest godina, pokopani su nedugo nakon što su uginuli, svaki položen u jamu okrenut na svoju desnu stranu s glavom prema jugu. U blizini groba nalazili su se ostaci dva psa, glava okrenutih prema zapadu.

Stručnjaci s francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja (Inrap) kažu da datiranje ugljikom smješta ostatke u vrijeme Galskih ratova, oko kraja rimskog osvajanja tadašnje Galije i početka carstva starog Rima između 100. p.n.e i 100 godine poslije. Naučnici sada  ispituju kosti kako bi pokušali ustanoviti jesu li životinje pokopane nakon što su ubijene u bitkama ili kao dio složenog rituala. Uginuće od neke životinjske bolesti smatra se malo vjerovatniim jer su pokopani samo muški odrasli konji, ali ostaci se ipak ispituju i na parazite.

Do otkrića je došlo kada su arheolozi iskopali lokalitet iz 5. do 6. vijeka u Villedieu-sur-Indre u centralnoj Francuskoj gdje su takođe pronađene građevine, rovovi i srednjovjekovni put. Prva otkrivena jama sadržavala je 10 kompletnih kostura konja. Životinje, visine samo 1,2 metra, za koje se kaže da su bile tipične za galske konje u to vrijeme, pažljivo su postavljene duboko u dva reda.

Inscenacija pokopnog mjesta je slična ranijim otkrićima drugdje u Francuskoj. U Gondoleu u Puy-de-Dômeu 2002. godine, arheolozi su otkrili pravougaoni grob koji je sadržavao tijela osam ratnika iz željeznog doba i njihovih konja u nečemu što je izgledalo kao keltski grob. Svi muškarci su ležali na svom desnom boku. Historičari vjeruju da su oni mogli biti ratnici saputnici keltskog kralja i koji su počinili samoubistvo nakon što je kralj umro nasilnom smrću. Isabelle Pichon, voditeljica arheološke operacije za Inrap, rekla je da je najnovije otkriće „izvanredno... ali i misteriozno.

“Mislimo da su zbog mjesta na kojima su pokopani bili povezani s galskim ratovima koje je vodio Julije Cezar u 1. vijeku prije nove ere, ali to je još uvijek samo teorija”, rekla je. „Znamo da je bila važna bitka i da je rimska vojska prošla nedaleko odavde, ali imamo tako malo dokaza i do sada nismo našli ništa što bi ukazivalo na to kako su umrli. Međutim, ne možemo isključiti da se radilo o ritualnom ukopu, iako sa konjima nije bilo zakopanih predmeta.”

Pichon je dodala da su uzorci DNK uzeti iz kostiju i uzorci sedimenta oko njih.

„Znamo da su Gali imali male konje ove vrste, ali znamo da su ih imali i neki od rimskih pomoćnika, pa se nadamo da će neki od uzoraka DNK koje smo uzeli dati neke odgovore“, rekla je.

“To je izvanredno otkriće zbog rijetkosti takvih nalaza, ali je i misterija. Ono što znamo je da su ovi konji pokopani s posebnom pažnjom. Oni nisu samo bačeni u jamu, tako da se prema njima postupalo s punom pažnjom i poštovanjem.”

federalna.ba/The Guardian

Francuska grobnica konji
Francuska požar poginuli
0 18.07.2024 08:24
Francuska Olimpijske igre Amelie Oudea-Castera Pariz Sena
0 13.07.2024 10:47
Francuska katedrala požar
0 11.07.2024 14:57