videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

U Brčkom se okupili uzgajivači papagaja tigrica iz cijele BiH

U Brčkom su se prvi put okupili uzgajivači papagaja tigrica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su ove godine osnovali svoj Klub i djeluju u okviru Ornitološkog saveza BiH. Njihov cilj je proširiti i poboljšati uzgoj ove vrste ptica.

Miralem Habibović iz Brčkog u svom dvorištu, više od 10 godina, uzgaja razne vrste pernatih životinja. To mu je omogućilo da se upozna i poveže sa ljudima širom Bosne i Hercegovine koji dijele istu ljubav.

„Prije 12-13 godina sam dobio prve tigrice. S tigricama sam i počeo, kao svako dijete što se zaljubi u malu lijepu pticu. Sad trenutno u mom dvorištu imaju rozeli, nimfe, tigrice, dijamantski golubići, rozenkolisi, fazani. Ima raznih vrsta ukrasnih životinja i peradi... U narednom periodu planiram proširiti i nabavljati još neke veće vrste papagaja koje su malo rjeđe na našim područjima“, kaže Habibović, sekretar Kluba uzgajivača papagaja tigrica BiH.

On je bio domaćin sastanka članova nedavno formiranog Kluba uzgajivača papagaja tigrica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji svoje ljubimce predstavljaju i na izložbama.

„Kao dijete sam uvijek imao neku ptičicu, nikada to nije bilo ništa ozbiljno. Međutim, 2017. godine sam uzeo dva para pa sam nešto na internetu gledao i krenuo u uzgoj. Godine 2019. postao sam član. Sad će treća godina kako se takmičim na izložbama, ostvarim nekad solidne rezultate“, objašnjava Nezir Tinjić, član Ornitološkog društva Tuzla.

Adnan Nalić predsjednik je Kluba uzgajivača papagaja tigrica BiH: „Naš je cilj isključivo poboljšanje uzgoja i standarda rase, tj. papagaja tigrica koje mi držimo. Želimo da se edukujemo, koristimo pomoć veoma cijenjenih i respektabilnih uzgajivača iz Evropske unije“.

Na sastanku je razmatrano dosadašnje djelovanje Kluba uzgajivača papagaja tigrica BiH, jedinog takvog u regiji, te su usvojene smjernice za daljnji rad. Također, upriličena je izložba i ocjenjivanje s ciljem pripreme za naredna takmičenja.

federalna.ba

papagaj Brčko papagaji Klub uzgajivača papagaja tigrica BiH