U BKC KS održana premijera pozorišnog spektakla ' Ljetopis o kralju Tvrtku'

U BKC KS održana premijera pozorišnog spektakla ' Ljetopis o kralju Tvrtku'

U Bosanskom kulturnom centru KS upriličena je premijera teatarskog projekta-spektakla ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ u režiji Dine Mustafića.

Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio dramski pisac Željko Hubač. Produkciju projekta vode JU "Bosanski kulturni centar KS" i UG „Scena“, a producenti projekta su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Tekst se bavi životom bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz te historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH - scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

U predstavi igraju bh. glumci Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Osim u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“ planirano je da predstava bude igrana i u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji.

Projekt je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i drugih partnera i sponzora.

federalna.ba/Fena

Ljetopis o kralju Tvrtku BKC Sarajevo
Ljetopis o kralju Tvrtku BKC Sarajevo
0 05.07.2022 22:55