videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

U 8 slučajeva od neovlaštenih distributera navodno nabavljan medicinski kisik

Nakon što smo proteklog mjeseca objavili priču o spornim nabavkama medicinskog kisika od neovlaštenog distributera za potrebe Doma zdravlja u Zenici, nadležne institucije su se ozbiljnije pozabavile radom zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu. Među prvima reagiralo je kantonalno Ministarstvo zdravstva koje je nakon dobijanja dokumentacije iz zdravstvenih ustanova utvrdilo da je u 8 slučajeva od neovlaštenih distributera navodno nabavljan medicinski kisik.

Prvi rezultati interne kontrole koju je provelo Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona pokazat će da su Kantonalna bolnica Zenica te domovi Zdravlja Visoko, Kakanj, Zavidovići, Olovo i Vareš  poštivali zakonske propise pri nabavkama medicinskog kisika. No, bilo je i onih koji nisu. Opća bolnica u Tešnju tokom 2020. godine nabavila je od društva Istrabenz plini kisik u vrijednosti 43 hiljade maraka.

„U tešanjskoj bolnici, koji su nešto manje količine dobavljali preko nekog drugog dobavljača, od  13.02.2020. godine, prije onog najjačeg udara, koristio se isključivo Messerov kisik. 5-6 domova zdravlja  aktivnosti je obavljalo na isti način“, navodi ministar zdravstva Adnan Jupić ZDK-a (NES).

Već ranije je utvrđeno a kasnije će i sami priznati, zenički Dom zdravlja je od društva Istrabenz plini iz Breze nabavljao  kisik iako ta firma nije ovlašteni distributer za proizvodnju i promet lijekova. Prema saznanjima Federalne televizije, utvrđeno je i da su domovi zdravlja u Žepču, Maglaju, Tešnju i Usori tokom 2020. godine nabavljali kisik od istog dobavljača. Poliklinika sa dnevnom bolnicom u Doboj Jugu takvu nabavku obavila je i 2021. godine. Dom zdravlja Breza manje količine nabavljao je od dvije kompanije iz Ilijaša i Sarajeva koje nisu ovlašteni distributeri. Indikativno - nakon medijskih natpisa o nabavkama od neovlaštenih distributera -  ranija praksa je prekinuta.

Ministar Jupić dodaje kako je veliki broj zdravstvenih ustanova koji je kisik nabavljao iz nekih drugih izvora početkom ovog mjeseca sklopio ugovore sa firmom Messer.

U vezi sa spornim nabavkama u toku su aktivnosti i Kantonalnog tužilaštva - jedino u slučaju zeničkog Doma zdravlja. Inspekcijski nadzor u ostalim zdravstvenim ustanovama još obavljaju zdravstveni i farmaceutski inspektori da bi se utvrdilo gdje je kisik bio apliciran. Struka decidno kaže da se industrijski od medicinskog kisika razlikuje, te da su greške u tom slučaju lako uočljive.

„Odgovarajuće referentne laboratorije će lako utvrditi da li je došlo do onečišćenja kisika i da li je kisik bio zapakovan u neodgovarajuću ambalažu, tj. ambalažu koja je bila namijenjena za industrijski kisik. Ako se to radilo, to stvara mogućnost da je moglo ostaviti negativne posljedice po pacijente“, objašnjava prof. Ilhan Bušatlić, profesor na Odsjeku za hemijsko inženjerstvo UNZE.

Nakon što nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove sačini izvještaje, resorno ministarstvo će sa njihovim sadržajem upoznati upravne odbore zdravstvenih ustanova u kojima su sporne nabavke realizirane.  Pravila su jasna - ukoliko je bilo kršenja, Upravni odbor bi u roku od 30 dana trebao smijeniti direktore ustanova, no ako se oni ogluše, tek po isteku tog roka resorni ministar ima mogućnost smjene. Na potezu su inspekcijske, istražne i pravosudne institucije, jer kada je u pitanju zdravlje građana – odgovornosti mora biti.

federalna.ba

kisik kiseonik
kisik kiseonik bebe Banja Luka
0 24.05.2022 17:39
Messer kisik kiseonik poplave poplava
0 06.11.2021 14:22
kisik Messer Bahrudin Hadžiefendić UKC Tuzla
0 06.11.2021 14:00