U 3500 godina staroj grnčariji pronađeni tragovi opijuma

U 3500 godina staroj grnčariji pronađeni tragovi opijuma

Izraelski arheolozi otkrili su ostatke opijuma u 3500 godina starim komadima grnčarije, pružajući dokaze koji podupiru teoriju da se halucinogena droga koristila u drevnim pogrebnim ritualima.

Zajednička istraga Izraelske uprave za antikvitete i Weizmannovog instituta za nauku počela je 2012. kada su iskapanja u središnjem izraelskom gradu Yehudu otkrila niz grobova iz kasnog brončanog doba.

Istraživači su na tom mjestu pronašli keramičke posude koje nalikuju cvjetovima maka – od kojih se dobija opijum – koje datiraju iz 14. stoljeća pr.

Ispitali su jesu li služili kao spremnici za drogu, za koju se ranije pisalo da se koristila u pogrebnim ritualima u Kanaanu, i pronašli "ostatke opijuma u osam posuda", rekli su istraživači.

Vjerovatno su "postavljeni u grobove za ceremonijalne obroke, obrede i rituale koje su izvodili živi za svoje preminule članove porodice", rekao je Ron Be'eri, arheolog s autoritetom za starine.

Tokom tih obreda, "članovi porodice ili svećenik u njihovo ime" bi "pokušali prizvati duh svojih umrlih rođaka ... i ući u ekstatično stanje koristeći opijum", rekao je Be'eri.

No priznao je da je mnogo toga ostalo nepoznato o njegovoj upotrebi u davna vremena. "Možemo samo nagađati što su radili s opijumom", rekao je.

federalna.ba/AFP

Izrael grnčarija opijum