Twitter suspendovao račune koji se fokusiraju na sukob u Etiopiji
(Izvor: Ilustracija)

Twitter suspendovao račune koji se fokusiraju na sukob u Etiopiji

Twitter je potvrdio da je suspendovao brojne račune koji se fokusiraju na sukob u Etiopiji zbog kršenja njezinih pravila. 

Iako Twitter nije dao tačnu brojku, pro-Tigrej korisnici procijenili su da je na stotine računa suspendovano.

Društvena medijska kompanija je rekla BBC-ju da je poduzela ovaj korak zbog "kršenja pravila Twittera, uključujući korištenje hashtagova i spominjanja neželjene pošte" gdje su određeni hashtagovi i oznake Twittera više puta uključeni u tweetove.

- Ovo je u skladu s našim naporima da zaštitimo sigurnost razgovora na Twitteru u vezi s tekućom situacijom u Etiopiji – saopćili su iz ove kompanije.

Neki Twitter računi koji podržavaju Tigrejske snage koje se bore protiv etiopske vlade žalile su se da su izgubile stotine pratilaca, dok su se drugi žalili da su njihovi prijatelji suspendovani s platforme.

Iako se čini da je većina pogođenih računa pro-Tigrejski, Twitter je saopćio da provodi svoja pravila "objektivno na sadržaj i račune – ostajemo neutralni prema političkom identitetu i ideologiji".

Posljednjih mjeseci kompanije društvenih medija našle su se na udaru kritika zbog njihove neaktivnosti te da nisu reagovali pravovremeno na širenje mržnje na svojim platformama.

U novembru prošle godine Twitter je privremeno onemogućio svoju funkciju Trends za Etiopiju koja bi trebala prikazati teme koje su najpopularnije u bilo kojem trenutku.

federalna.ba/Fena

Twitter Etiopija