videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Tuzlanski kanton će prvi put dobiti strategiju razvoja turizma

Tuzlanski kanton će prvi put dobiti strategiju razvoja turizma. Historijski je ovo momenat, kažu nadležni, a žalosno je što se na njega toliko dugo čekalo s obzirom na turistički potencijal koji ovo područje zasigurno ima. Strategija za period od 2022. do 2027. godine podrazumijevat će smjernice i akcioni plan na osnovu kojeg će se ovo područje razvijati.

Ovo je prva sektorska strategija od 2008. godine i prva strategija razvoja turizma od postojanja kantona. Strategija se izrađuje s ciljem da se turizam na ovom području prvobitno vrati na ono stanje kakvo je bilo prije pandemije koronavirusa te da se nakon toga izdigne na viši nivo.

"Strategija razvoja turizma TK treba da nam pomogne da dostignemo te rezultate ali svakako da jednim planskim aktivnostima i planskim ulaganjima u one oblike turizma u kojima mi imamo potencijal i komparativne prednosti u odnosu na druge razvijemo brže i postignemo bolje rezultate nego što smo to imali ranije", kaže Dželmina Huremović, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj TK-a.

Tuzlanski kanton obiluje prirodnim resursima i ima potencijala da postane prava turistička poslastica, no za to je potrebna saradnja i nadležnih i turističkih djelatnika. Finansijska podrška će ubrzati taj proces.

"Turizam kao turizam do sad je bio prepušten sam sebi, odnosno ljudima koji se bave turizmom bez nekakve značajnije podrške. U ovom momentu mi smo odvojili nekih 600 hiljada KM da poboljšamo uslove razvoja turizma, to je prvi put da smo izdvojili određene novce", navodi ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić. 

"Uvijek postoji stanovita razlika između nečeg što je na papiru i nečeg što je stanje na terenu, ali je činjenica da oblast o kojoj pričamo može da napravi jednu značajnu prekretnicu u relativno kratkom periodu", istakao je predsjednik Turističke zajednice Kalesija Mehmed Đedović.

Prvi sastanak Radnog tijela i izvršnog tima za izradu strategije je održan već danas, a u nastavku će se sve aktivnosti intenzivirati kako bi se što prije došlo do željenih rezultata.

"Zatim ćemo se upoznati sa svim aktivnostima koje će uslijediti u narednom periodu koje su podijeljene u četiri grupe, odnosno četiri faze i sve četiri faze imaju svoje korake, određeni su rokovi, tako da namjeravamo završiti ovaj proces do kraja godine", pojašnjava Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. 

Prisutni su podsjetili na to da će posebnu pažnju posvetiti svakom gradu i općini koji su dio ovog kantona, jer kako kažu, svako mjesto krije svoje bogatstvo i krajnje je vrijeme da zaživi.

federalna.ba

Tuzlanski kanton turizam
Sarajevo City Card Sarajevo turizam BiH
0 11.08.2022 18:52
Blidinje Federalni radio turizam
0 09.08.2022 16:51
vaučeri turizam Vlada FBiH Federalni radio
0 08.08.2022 16:36