Turska trgovine kriptovalutama stavila na listu firmi koje finansiraju terorizam

Turska trgovine kriptovalutama stavila na listu firmi koje finansiraju terorizam

Turska je danas kompanije za trgovinu kriptovalutama stavila na listu formi koje se bave pranjem novca i finansiranjem terorizma.

Predsjednikova uredba stupila je na snagu objavljivanjem u turskom službenom glasniku.

Donošenje uredbe uslijedilo je nakon što je u petak u Turskoj na snagu stupila zabrana upotrebe kriptovaluta i kriptoimovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno "nepopravljivu" štetu i značajne rizike od takvih transakcija.

Turske vlasti su prošlog mjeseca pokrenule istragu zbog prevare protiv dvije najveće kompanije za kriptovalute, Thodex i Webitcoin.

Šestero osumnjičenih koji su povezani s platformom za trgovinu kriptovalutama Thodex uhapšeno je u petak i čekaju suđenje.

Na početku istrage kompanije Thodex, koja je svakodnevno trgovala stotinama miliona dolara, uhapšene su 83 osobe nakon žalbe kupaca da ne mogu pristupiti svojim sredstvima.

Turska je izdala međunarodni nalog za hapšenje izvršnog direktora Thodexa Faruka Fatiha Ozera, za kojeg se tvrdi da je pobjegao s imovinom u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara.

Iako su kriptovalute same po sebi rizične, mnogi Turci su im se okrenuli kao načinu da zaštite svoju ušteđevinu, s obzirom na to da je turska lira izgubila više od jedne četvrtine vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Pad lire je povećao troškove uvozne robe i podstakao inflaciju, što je dovelo do konstantnog pada životnog standarda.

federalna.ba/Beta-AP

Turska kriptovalute
Turska Gaza Izrael vojska Palestina
0 15.05.2021 19:13
Istanbul Turska finale Liga prvaka
0 14.05.2021 09:28
eBay kriptovalute
0 04.05.2021 11:01