Turska ne pristaje na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim
(Izvor: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H)

Turska ne pristaje na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim

Turska neće pristati na bilo kakvo proširenje koje bi moglo učiniti Sjevernoatlanski savez manje sigurnim, ili naštetiti njenoj sigurnosti, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazivši zabrinutost zbog nastojanja Finske i Švedske da se pridruže vojnoj alijansi u jeku ukrajinskog rata.

"Očekujemo da saveznici shvate našu osjetljivost (po pitanju borbe protiv terorizma), da pokažu poštovanje i pruže podršku ako je moguće," rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u Ankari.

Dodao je da je Turska jedna od vodećih zemalja koje aktivno podržavaju aktivnosti NATO-a, ali da to ne znači da "ćemo bez sumnje pristati na svaki prijedlog".

Dodao je da proširenje NATO-a može uspjeti ukoliko se poštuju osjetljivosti Turske.

"NATO je sigurnosni savez i Turske neće pristati da ga čini nesigurnim. Proširenje NATO-a ima smisla za Tursku sve dok se poštuje naša osjetljivost", izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je naglasio potrebu Turske da zaštiti svoje granice od terorističkih grupa.

"Nedosljedno je", kako je kazao, da Švedska i Finska nastoje da se pridruže vojnom savezu kada pružaju podršku teroristima PKK/YPG-a.

"Švedska je odbila da izruči teroriste na zahtjev Turske, ali se usuđuje da zatraži članstvo u NATO-u", rekao je Erdogan.

U sadašnjem nastojanju Finske i Švedske da pristupe NATO-u, do izražaja su došli prigovori Turske ovim državama zbog toga što nisu zauzele jasan stav protiv terorističkih grupa.

Da bi se bilo koja nova članica pridružila NATO-u, potreban je jednoglasan pristanak svih članica alijanse, uključujući Turske.

Prošlog petka, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da određene skandinavske države efektivno djeluju kao "pansioni" za terorističke grupe.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također je izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, navodeći njihovu podršku terorističkoj grupi YPG/PKK.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su SAD, EU i Turske označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

federalna.ba/AA

Turska NATO
Turska Švedska Finska NATO Recep Tayyip Erdoğan
0 26.06.2022 13:21
Sergey Lavrov EU NATO Rusija
0 24.06.2022 13:50
Francuska Estonija NATO
0 22.06.2022 17:11