Turska neće moći ratificirati članstvo Švedske prije samita šefova diplomatije NATO-a
(Izvor: Ilustracija/Violeta Santos Moura)

Turska neće moći ratificirati članstvo Švedske prije samita šefova diplomatije NATO-a

Turske vlasti obavijestile su NATO da neće moći ratificirati zahtjev za članstvo Švedske prije sastanka ministara vanjskih poslova alijanse u Bruxellesu 28. i 29. novembra.

Reutersovi izvori kazali su da bi komisija za vanjsku politiku turskog parlamenta mogla nastaviti raspravu o ratifikaciji 28. ili 29. novembra. Neki zvaničnici NATO-a očekivali su da će Švedska postati članica alijanse na sastanku ministara vanjskih poslova i da će biti organizirana ceremonija.

Prijedlog zakona prvo mora ratificirati turska parlamentarna komisija, zatim će o njemu glasati kompletan parlament, ali bi to glasanje moglo potrajati nekoliko dana ili sedmica nakon odluke komisije. Nakon toga, dokument mora potpisati predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

Protokol o pristupu Švedske NATO-u do sada je ratifikovala 31 zemlja alijanse, jedino ga nisu odobrile Mađarska i Turska. Postignut je sporazum između NATO-a, Turske i Švedske o ranoj ratifikaciji dokumenta od strane Ankare prije samita alijanse u Vilnjusu u julu.

Turska strana je tada je, međutim, iznijela niz uslova za odobrenje aplikacije, uključujući saradnju u borbi protiv terorizma i ubrzanje ekonomske i vizne integracije s Evropskom unijom.

federalna.ba/Fena

Turska NATO Švedska