videoprilog Dijale Halilagić (Dnevnik 2)

Turisti oduševljeni ljepotama USK-a, više ih je za 20 posto nego 2022.

Brojke o dosadašnjoj posjećenosti Bosne i Hercegovine premašuju one iz prethodne godine. Prirodne ljepote su, najčešće, ono što privlači brojne turiste, a takvim ljepotama se može pohvaliti i Unsko-sanski kanton, koji je rado birana destinacija među domaćim, ali i stranim turistima. U ovom kantonu bilježe 20 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Prirodni ambijent, bungalovi, boravak u prozirnim kućicama i rafting na rijeci Uni. Japodski otoci, najčešće birana destinacija turista, omogućuju posjetiteljima nezaboravno iskustvo, pa ne čudi da se često na ovo mjesto vraćaju.

“Bili smo prije pet godina i bilo je izvrsno, tako da smo ponovo došli. Tu smo u bungalovima i to je nešto najbliže kampovanju, a da nije kampovanje. Inače, prelijepo je stvarno, priroda je izvrsna”, priča turista iz Londona Darko Jazvić.

“Smješteni smo ovdje četiri dana u prozirnim kupolama i to nam je fascinantno. Ispunilo nam je naše želje i više nego što smo uopće mislili i očekivali”, ističe turistkinja iz Karlovca Ana Perko.

Osim stranaca, u zanimljivim sadržajima Japodskih otoka uživaju i domaći turisti koji žive nadomak Bihaća.

“Blizu jeste, ali prvi put sam tu, s familijom. Zaista je prelijepo, priroda, voda, nešto što zaista na prvi dojam izgleda prelijepo”, kaže turist iz Bužima Ćazim Burzić.

U ovaj dio Bosne i Hercegovine dolaze tursti iz cijelog svijeta, a trend rasta posjeta i noćenja se nastavlja.

“Imamo sve veći broj turista iz zapadnog dijela Evrope, što nam prija jer su to najčešće turisti koje zanima aktivni turizam, a mi se želimo pozicionirati kao destinacija aktivnog turizma i želimo svoje goste zadržati. Još primjećujemo da je 20% porast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu”, ističe Mehmed Mahmutović iz Turističke zajednice Bihać.

U USK-u pripreme za turističku sezonu traju tokom cijele godine, pa su i očekivanja velika. Upravo su podaci na kraju sezone jasan pokazatelj da se trud isplati i da se iz ovog kraja Bosne i Hercegovine nose samo lijepe uspomene.

federalna.ba

turisti turizam USK