Tuniska kriza eskalira nakon što je predsjednik raspustio parlament
(Izvor: EPA/MOHAMED MESSARA)

Tuniska kriza eskalira nakon što je predsjednik raspustio parlament

Tuniski predsjednik Kais Saied u srijedu je navečer izdao dekret o raspuštanju parlamenta, koji je suspendovan od prošle godine, nakon što je parlament izglasao ukidanje dekreta koje je on koristio da preuzme gotovo potpunu vlast. 

Govoreći nakon online sjednice više od polovine parlamentarnih zastupnika, njihove prve otkako je suspendovao parlament u julu, Saied ih je optužio za neuspjeli državni udar i zavjeru protiv državne sigurnosti te naredio istrage o njima, prenosi Reuters.

Sjednica parlamenta i Saiedov odgovor pojačali su političku krizu u Tunisu, iako još nije potvrđeno hoće li potaknuti bilo kakvu neposrednu promjenu u njegovoj vlasti.

Svaki potez hapšenja parlamentarnih zastupnika koji su prisustvovali na sjednici u srijedu, kao što Saiedova prijetnja istragom može implicirati, predstavljala bi veliku eskalaciju u sukobu između Saieda i njegovih protivnika.

- Moramo zaštititi državu od podjela. Nećemo dopustiti zlostavljačima da nastave s agresijom na državu - rekao je Saied u videu objavljenom na internetu.

Saiedovi protivnici optužuju ga za državni udar kada je suspendovao parlament prošlog ljeta, odbacio većinu ustava iz 2014. i prešao na vlast dekretom dok je krenuo u preuređenje političkog sistema.

- Ne bojimo se braniti legitimnu instituciju - rekla je Yamina Zoglami, zastupnica u parlamentu iz umjerene islamističke Ennahde.

- Narod nam nije povukao povjerenje. Predsjednik je okrenuo leđa parlamentu – rekla je ona.

federalna.ba/Fena

Kais Saied Tunis kriza
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
Kais Saied
0 02.06.2022 10:57
žrtve migranti migrantska kriza IOM Tunis Libija Sredozemno more
0 26.05.2022 22:33
Šri Lanka kriza Gorivo
0 17.05.2022 08:59
Prvi maj praznik Praznik rada praznici kriza putovanja
0 29.04.2022 22:38