Trilateralni sastanak visokih diplomata iz Kine, Južne Koreje i Japana
(Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Trilateralni sastanak visokih diplomata iz Kine, Južne Koreje i Japana

Južna Koreja je u utorak ugostila visoke diplomate iz Kine i Japana na rijetkom trilateralnom sastanku za koji se smatra da ima za cilj ublažiti zabrinutost Pekinga zbog jačanja saradnje dva američka saveznika sa Washingtonom, prenosi Reuters.

Sastanak djelimično ima za cilj da pripremi teren za nastavak trilateralnih samita među liderima  ovih zemalja, koje je posljednji put održan 2019. Ti razgovori su prekinuti zbog pravnih, diplomatskih i trgovinskih sporova između Seula i Tokija oko pitanja koja datiraju od vremena japanske okupacija Koreje 1910-1945.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i japanski premijer Fumio Kishida od tada su poduzeli korake da poprave odnose i u augustu su održali historijski trilateralni samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, gdje su trojica lidera obećali da će pojačati saradnju, uključujući odbranu i ekonomsku sigurnost.

Visoki zvaničnik južnokorejske vlade rekao je da je Kina proaktivna u traženju trilateralne saradnje i dogovaranju sastanaka otkako su se odnosi između Seula i Pekinga pogoršali 2017. godine zbog raspoređivanja američkog proturaketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji.

- Siguran sam da bi na njihovoj strani trebalo biti neugodnosti u vezi s našim sve bližim trilateralnim sigurnosnim partnerstvom sa Sjedinjenim Državama i Japanom - rekao je zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

- Čini se da postoji gledište da oni moraju pravilno upravljati bilateralnim vezama s nama, jer su vidjeli kako su njihovi odgovori na THAAD imali kontraefekat i podstakli antikinesko raspoloženje na ozbiljne nivoe - dodao je on.

federalna.ba/Fena

Kina Japan Južna Koreja
snijeg Kina Peking
0 11.12.2023 10:30
borbeni avioni srušen Južna Koreja Žuto more
0 11.12.2023 09:28
Olimpijske igre Južna Koreja sportisti vojna obuka
0 07.12.2023 13:33