Transrodne osobe na OI u Parizu prema pravilima međunarodnih sportskih federacija
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Transrodne osobe na OI u Parizu prema pravilima međunarodnih sportskih federacija

Francuska ministarka sporta Amélie Oudéa-Castéra rekla je danas da će prisustvo transrodnih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, zavisiti od pravila koja su postavljena od strane međunarodnih sportskih federacija."To je teška tema koja se razvija u kojoj moramo da se krećemo između dva zahtjeva, između inkluzije i poštovanja sportske pravičnosti", rekla je ona za televiziju Franceinfo. Ona je govorila i o nedavnoj odluci Međunarodne atletske federacije da zabrani nastup transrodnim osobama na ženskim takmičenjima.

"Nisu svi tamo na ovoj liniji. Naučni napredak će donijeti odluku o ovim akterima", dodala je ona. Naučne studije o ulozi testosterona u sportskim rezultatima na vrhunskom nivou, nedostaju ili su kontroverzne. "Što se tiče Olimpijskih igara u Parizu pravilo će zavisiti od svake međunarodne federacije, koje regulišu pravila koja se odnose na njihov sport. Postoje razlike od jedne do druge discipline", istakla je Oudéa-Castéra.

Novozelandska dizačica tegova Lorel Ubard učestvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, i tako postala prva transrodna žena u istoriji olimpijskog takmičenja. Ona je ispunila kvalifikacione kriterijume, koji su zahtijevali da se nivo testosterona održava ispod 10 nmola po litru najmanje godinu dana.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odustao je krajem 2021. godine od uspostavljanja jedinstvenih smjernica o kriterijumima za učešće interseksualnih i transrodnih sportista, prepustivši odluke međunarodnim federacijama.

federalna.ba/Beta

transrodne osobe Olimpijske igre
Francuska hidžab Zabrana Olimpijske igre
0 25.09.2023 12:24
Emmanuel Macron Rusija Olimpijske igre
0 07.09.2023 08:04
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Poljska pretkvalifikacije Olimpijske igre
0 14.08.2023 23:08
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Olimpijske igre pretkvalifikacije Poljska Portugal
0 13.08.2023 08:34
Olimpijske igre Pariz pretres
0 20.06.2023 12:12