Traje ročište za određivanje mjere pritvora Kasumoviću i ostalim

U Kantonalnom sudu Zenica od jutros traje ročište za određivanje mjere pritvora po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva, za petero od 11 uhapšenih u akciji Zenicatrans. Razlog, težina krivičnih djela za koja ih sumnjiči. Rok je 24 sata od trenutka kada su predati u nadležnost Tužilaštva.

Gotovo cijeli dan traje ročite u Kantonalnom sudu u Zenici za razmatranje prijedloga Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona o određivanju mjere pritvora osumnjičenim u predmetu Zenicatrans. Po rješenju predsjednice Kantonalnog suda Snježane Čolaković, novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvovati ročištu.

Podsjećamo, uz uobičajene razloge za određivanje mjere pritvora u  zahtjevu Sudu, Kantonalno tužilaštvo je za dvoje osumnjičenih, naglasilo da postoji mogućnost bijega.

„U odnosu na osumnjičenog inicijala K.F. prijedlog biti podnesen i zbog vanrednih okolnosti s obzirom na to da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela ako bi puštanje na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda“, navela je Asmira Redžić, stručna saradnica u uredu glavne tužiteljice ZDK-a.

I danas protest podrške zeničkom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću

Pred Gradskom upravom u Zenici i danas mirni protesti u znak podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću koji je uhapšen u operativnoj akciji „Zenicatrans“. Organizirala ih je politička partija „Zenička inicijativa -  Kasumović Fuad“ nakon što su se u pr...

Krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“ iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, prema navodima Tužilaštva, počinjena su od polovine 2018. do kraja 2019.godine. Upravo će taj period biti obuhvaćen istragama, prvobitno Federalnog MUP-a, kasnije i Državne agencije za istrage i zaštitu. Na moguće takve posljedice krivičnim prijavama, ali i štrajkom glađu, upozoravali su svojevremeno zaposleni u Zenicatransu. No, preduzeće je otišlo u stečaj.

„Poslije našeg truda i obezbjeđivanja prostora autobuske stanice i imovine Zenicatrasa, uz smrzavanje godinu dana bez bilo kakve naknade, mi smo maksimalno se trudili da zaštitimo ovu imovinu“, govorio je Hazrudin Bilić, bivši radnik JKP Zenicatrans (4.1.2021.).

Zenica je duži period bila bez organiziranog gradskog prijevoza, a autobuska stanica, koja je sve vrijeme bila svojevrsna meta, zatvorena. U međuvremenu su gradski prijevoz, a zatim i autbuska stanica, po odluci Gradske uprave, predati  u ruke privatnoj prijevozničkoj kompaniji.

federalna.ba

zenicatrans Fuad Kasumović Zenica
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Azimuth 135 Zenica Smetovi
0 10.08.2022 21:16
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21