videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

I danas protest podrške zeničkom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću

Pred Gradskom upravom u Zenici i danas mirni protesti u znak podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću koji je uhapšen u operativnoj akciji „Zenicatrans“. Organizirala ih je politička partija „Zenička inicijativa -  Kasumović Fuad“ nakon što su se u protekla dva dana građani , kako tvrde, spontano okupljali.

Samo stotinjak metara dalje u Kantonalnom sudu Zenica u toku je bilo ročište za određivanje mjere pritvora za 5 uhapšenih u operativnoj akciji Zenicatrans, među kojima je i gradonačelnik Kasumović, po prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva ZDK-a.

„Želimo da vjerujemo u institucije, želimo da vjerujemo u rad naših institucija, ali isto tako želimo da pravda bude jednaka za sve – znači, da svi oni koji treba da odgovaraju za svoja djela odgovaraju, a ne ovako na horuk se neko hapsi“, poruka je učesnika protesta.

Nakon dvodnevnih, kako kažu, sponatnih protesta građana zbog hapšenja zeničkog gradonačelnika, danas skup u organizaciji političke partije Zenička inicijativa Kasumović Fuad, koja ima većinu u Gradskom vijeću. Podrška je stigla, pored ostalih, i od predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH.

„Smatramo da je ovo montiran proces od hobotnice ili, kako naš gradonačelnik Fuad Kasumović kaže, osovine zla, a to je SDA, ovo su sve oni montirali“, kaže Denan Pašalić, vijećnik ZI-KF u Gradskom vijeću Zenica.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručuje: „Oni ne hapse zato što je kriv, nego da skrenu pažnju sa svoje prakse, sa svojih respiratoraša, svojih respiratora, sa milion drugih zloupotreba. Zašto hoće Fudu da unište? Da bi uništili vašu izbornu volju, da ga se odreknete. Ne dajte Fudu!“.

Pismo zabrinutosti zbog dešavanja u Zenici u međuvremenu je na adrese čelnih ljudi Delegacije Evropske unije, te ambasada Velike Britanje i SAD-a u našoj zemlji uputio i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić. Iako i sam organizator današnjih protesta, Husetić u pismu naglašava da ne želi da utječe na rad pravosudnih institucija, izražava veliko nepovjerenje prema tim institucijama i organima u predmetu Zenicatrans. S ciljem, kako je navedeno, pravne zaštite u tom predmetu, zamolio ih je da aktiviraju svoje mehanizme za praćenje procesa.

federalna.ba

Fuad Kasumović Zenica
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21
Zenica prosvjetari konkursi
0 03.08.2022 18:51
TalentMagnet odliv mozgova Zenica
0 01.08.2022 19:17
krivične prijave SDA Zenica
0 01.08.2022 15:40