videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Toplotni val u Bosni i Hercegovini - zaštita neophodna

Stigao nam je još jedan toplotni val. Za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog ekstremno visokih temperatura zraka, na snazi je narandžasto upozorenje. Struka upozorava - zaštita je važna, jer se samo tako mogu spriječiti neželjene posljedice koje može izazvati pretjerano izlaganje suncu i vrućinama.

I jutarnje su temperature u Mostaru već iznad prosjeka. Hitna pomoć bilježi povećan broj intervencija. No, navikli su, kažu nam, na pojačan angažman u ovo vrijeme upravo zbog pacijenata s tegobama, a koji su izazvale visoke temperature.

„Najčešće to budu omaglice, neke vrtoglavice, jako preznojavanje, slabost, nekad to budu gubici svijesti, neke sinkope – uglavnom, nešto što dođe i prođe. Bude s njima čitava obrada i na kraju zaključimo da je to još jedan pacijent koji se ne zna najbolje nositi sa Suncem“, objašnjava dr. Monika Glibić, liječnica u Hitnoj pomoći Mostar.

Stoga se treba pridržavati preporuka, posebice stariji i djeca, te se ne izlagati Suncu od 11 do 18 sati, kada je ono najjače. Što više se hidrirati, te zaštiti glavu i kožu. Poželjna je odjeća od prirodnih materijala i laganija prehrana.

„Preporučio bih građanima da u ovome periodu izbjegavaju tešku hranu, masnu hranu, grilovanje, konzumiranje alkohola, napitaka koji u svom sastavu imaju veliku količinu kofeina. Tu su svakako i gazirani napici“, ističe dr. Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Mostarci su navikli na vrućine. Ipak, većini teško pada kada živa na termometru ide i iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

S klimom treba biti oprezan, posebice u tržnim centrima, gdje su razlike unutarnje i vanjske temperature ogromne, upozoravaju stručnjaci.

„Zamislite kakav je to atak na organizam?“, upozorava Čolaković i dodaje razlika vanjske temperature i unutar tih prostorija treba biti 6-7 stupnjeva.

Treba skrenuti pozornost i poslodavcima, posebice onima čiji radnici vrše građevinske radove. Oni radno vrijeme trebaju prilogoditi uvjetima i osigurati radnicima učinkovitu zaštitu.

Također, posebnu pozornost treba obratiti na djecu i životinje - ne ostavljati ih dulje na Suncu i bez nadzora jer to može završiti kobno. Baš kao i kupanja u rijekama ili moru nakon dugog sunčanja jer je i to veliki šok za organizam.

federalna.ba

toplotni val toplotni talas
Španija Španjolska toplotni talas temperature visoke temperature
0 24.07.2022 13:00
klimatske promjene protest Toplotni udar toplotni val Velika Britanija temperature
0 23.07.2022 20:58
toplotni val Bosna i Hercegovina
0 22.07.2022 08:33
Velika Britanija toplotni talas
0 19.07.2022 14:33