Tokayev položio zakletvu kao predsjednik Kazahstana

Tokayev položio zakletvu kao predsjednik Kazahstana

Novi stari predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev preuzeo je dužnost u subotu nakon inauguracije u glavnom gradu Astani.

Tokayev je pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima u toj zemlji u novembru, osvojivši 81,31 posto glasova.

Položio je zakletvu u Palati nezavisnosti. Zakleo se na lojalnost narodu centralnoazijske zemlje, čime je zvanično proglašen šefom države.

U obraćanju je rekao da su prijevremeni predsjednički izbori održani ranije ovog mjeseca bili "patriotski trijumf", a novinari i međunarodni posmatrači su potvrdili da su bili "pravedni i otvoreni".

"Izborne rezultate doživljavam kao podršku mojoj političkoj platformi i mandat povjerenja za realizaciju planova za naredni period. Velika je čast i kolosalna odgovornost voditi državu, uživajući podršku naroda", rekao je Tokayev.

Istakao je da će držati državne interese "iznad svega" i obećao da će učiniti "sve što je moguće" da ispuni očekivanja ljudi, "da izgradi pravedan Kazahstan".

Govoreći o vanjskoj politici, Tokayev je rekao da će se njegova administracija fokusirati na "uzajamno korisnu saradnju i strateško partnerstvo" sa susjednim zemljama, drugim državama Centralne Azije, kao i s Rusijom i Kinom.

Najavio je i nekoliko inicijativa za ruralni razvoj, vraćanje nacionalne imovine za koju je rekao da je "nezakonito povučena" iz zemlje i "političku modernizaciju".

Tokayev je kasnije potpisao dekret kojim je određen datum za predstojeće izbore za Senat 14. januara.

Kazahstanska centralna izborna komisija je proglasila Tokayeva pobjednikom izbora održanih 22. novembra.

Predsjednik odbora Nurlan Abdirov objavio je ranije ovog mjeseca konačne rezultate izbora, pri čemu je Tokayev dobio 81,31 posto glasova, što je oko 6,45 miliona glasačkih listića od oko 12 miliona glasača sa pravom glasa.

Odziv birača bio je 69,4 posto na izborima.

federalna.ba/AA

 

Kassym-Jomart Tokayev Kazahstan