Tim novoizabrane meksičke predsjednice obećava ekonomsku stabilnost

Tim novoizabrane meksičke predsjednice obećava ekonomsku stabilnost

Meksički ministar finansija uvjeravao je u utorak ulagače da će novoizabrana predsjednica Claudia Sheinbaum osigurati stabilnost drugog najvećeg gospodarstva Latinske Amerike, nakon što je njezina uvjerljiva pobjeda na izborima uzdrmala financijska tržišta.

Tržište dionica u zemlji palo je u ponedjeljak za šest posto jer su ulagači zabrinuti da će velika pobjeda ljevičarske kandidatkinje olakšati provođenje reformi koje mogu biti štetne za gospodarstvo i poslovanje.

Ministar financija Rogelio Ramirez de la O uvjeravao je ulagače da se "naš projekt temelji na financijskoj disciplini, poštivanju autonomije (središnje) Banke Meksika, pridržavanju vladavine zakona i olakšavanju nacionalnih i stranih privatnih ulaganja", stoji u priopćenju.

Vlada će se povezati s investitorima i agencijama za kreditni rejting kako bi održala svoje prioritete "makroekonomske stabilnosti" i "fiskalne razboritosti", dodaje se.

Glavno meksičko tržište dionica oporavilo se u utorak za više od tri posto jer se činilo da ulagači pozdravljaju obećanje.

Sheinbaum je u utorak, u svojoj prvoj objavi kabineta, rekla da je ministar financija Ramirez de la O pristao ostati na ključnoj poziciji kada ona preuzme predsjedničku dužnost 1. listopada.

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja i ključna figura vladajuće stranke osvojila je oko 59 posto glasova nakon ​​više od 95 posto prebrojanih glasačkih listića, prema Nacionalnom izbornom institutu.

federalna.ba/Fena

Claudia Sheinbaum Meksiko