Telegram kanal blizak Wagneru: Prigožin mrtav, ubili ga izdajnici Rusije

Telegram kanal blizak Wagneru: Prigožin mrtav, ubili ga izdajnici Rusije

Telegram kanal Gray Zone, za koji se vjeruje da je blizak ruskoj plaćeničkoj formaciji Wagner, iznio je večeras tvrdnju da je Jevgenij Prigožin, vođa te organizacije, poginuo, javlja BBC.

Na tom kanalu se navodi da je Prigožin "ubijen kao posljedica akcije izdajnika Rusije".

BBC nije mogao provjeriti ovu informaciju iz nezavisnih izvora.

Prigožin, koji je u junu predvodio kratku i neuspješnu pobunu protiv vojnog vrha Rusije, bio je na listi putnika poslovnog aviona koji se danas srušio na letu od Moskve do Sankt Peterburga, saopćile su ruske vlasti.

Mediji navode da je avion koji se srušio bio u vlasništvu 62-godišnjeg Prigožina, čija je paravojna grupa do junske pobune imala važnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Avion s tri pilota i sedam putnika srušio se u Tverskoj oblasti, na oko 100 kilometara sjeverno od Moskve, naveli su zvaničnici koje je citirala ruska državna agencija TASS.

Grey zone je prije najnovije objave o Prigižinovoj smrti objavio da je avion "embraer" oborila ruska protivzračna odbrana u Tverskoj oblasti.

Ruska državna agencija RIA Novosti javila je, pozivajući se na zvaničnike hitne pomoći, da je na mjestu nesreće pronađeno osam tijela.

Prema podacima o praćenju letova, avion kompanije Wagner, koji je Prigožin ranije koristio, poletio je iz Moskve večeras i njegov signal je nestao s radara nekoliko minuta kasnije, navodi Associated Press. Signal je nestao u ruralnoj oblasti u čijoj blizini nema aerodroma na koje bi avion mogao sigurno sletjeti.

U avionu bili Prigožin i njegov saradnik Dmitrij Utkin

Vlasnik ruske privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin i njegov saradnik Dmitrij Utkin bili su u avionu koji se danas srušio u regionu Tver, saopćeno je iz ruske Savezne agencije za zračni saobraćaj "Rosavijacija".

Agencija je objavila sva imena putnika i članova posade aviona koji se srušio, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema podacima "Rosavijacije", letjelica je bila u zraku na osnovu dozvole za upotrebu zračnog prostora.

Nešto ranije je Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo da je avion koji je bio na liniji iz Moskve ka Sant Peterburgu pao u regiji Tver i da je poginulo deset putnika i članova posade.

federalna.ba/Beta/Srna

Jevgenij Prigožin Rusija Wagner
Rusija djevojčica puška
0 07.12.2023 11:10
Rusija predsjednički izbori Vladimir Putin
0 07.12.2023 09:15
Belgija biznismen Rusija
0 06.12.2023 08:59
Rusija granatiranje Ukrajina
0 05.12.2023 13:00