videoprilog Merime Adembegović (Dnevnik 2)

Merkel u Tirani; Tegeltija u Albaniji radno, u Bosni i Hercegovini neradno

Nakon Beograda, njemačka kancelarka danas u Tirani. A, tamo, među premijerima Zapadnog Balkana i naš premijer Zoran Tegeltija. Teme brojne, a najzvučnija za Merkel, zna se - Berlinski proces.

Prva adresa njemačke kancelarke-predsjednička palata i polusatni sastanak s premijerom Albanije. Univerzalne poruke i ništa što već nismo čuli, a mnogi se pitaju zašto Tirana nakon Beograda.

- Planirala sam da posjetim svaku od zemalja pojedinačno, ali se ispostavilo da je to nemoguće jer je za realizaciju toga potrebno tri ili četiri dana, što je u trenutnoj situaciji bilo nemoguće – rekla je Merkel.

Iako je Tirana, sudeći po izajavama premijera Albanije, izbor i na prijateljskoj osnovi, Merkel je bila veoma jasna kada je riječ o Berlinskom procesu: on je nezamjenjiv. A zamijenio ga je 29. jula Otvoreni Balkan sporazum upravo Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

- Otvoreni Balkan je inicijativa tri zemlje, ali predviđa učešće svih šest. Zajedničkim radom i komunikacijom možemo trasirati šanse za bolju budućnost. Čak i uprkos konfliktima koje smo imali u prošlosti, Berlinski proces je otvorio put ka boljoj saradnji – poručio je Rama.

- Berlinski proces je srž svega i u tom se kontekstu ne može zamijeniti – dodala je Merkel.

Merkel se sastala sa šefovima vlada zemalja Zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel, tokom posjete Albaniji u okviru oproštajne zapadnobalkanske turneje, sastala se i sa šefovima vlada zemalja Zapadnog Balkana. Merkel se sastala s premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Kosova Albinom Kurtijem, premijerom Sjeverne Makedonije Zora...

Tvrdi i da ovaj proces nije zamjena za Evropsku uniju. No pred zemljama je dug put. Tako se iluzija o procesu proširenja Evropske unije nastavlja. Šta će biti s Berlinskim procesom, idejnim projektom Angele Merkel nakon njenog odlaska? Ideja nikada nije zaživjela, a lideri šest zemalja između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana.

Bosna i Hercegovina nije dio ovog drugog, a sudeći po ranijim stavovima lidera BiH teško će i biti. To je još jedan kamen spoticanja entiteta Republike Srpske i države Bosne i Hercegovine. U društvu na ručku s Angelom Merkel i premijer BiH Zoran Tegeltija. I opet iste poruke opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje. Blokadu u zemlji nije spominjao.

- Često procesi zavise upravo od pojedinaca koji su najveći zagovornici. Јedno od mogućih rješenja je da novi kancelar Njemačke bude takođe isto posvećen ovom procesu kao Merkelova ili da se izabere model da se to prenese na Evropsku komisiju. Јa stojim na stanovištu da bi bilo bolje da Njemačka bude i dalje nosilac tog procesa, iako on ne može ići bez EU – izjavio je Tegeltija.

 I tako u društvu međuanrodnih zvaničnika naša zemlja slika i prilika, a kad se kući vrate - blokada institucija. Donosi li kakve muke za Zapadni Balkan posljednji ručak s odlazećom kancelarkom, vremenom ćemo osjetiti.

federalna.ba

Angela Merkel
Angela Merkel
0 19.09.2021 23:03
Angela Merkel Emmanuel Macron
0 16.09.2021 20:41
Angela Merkel Srbija Aleksandar Vučić
0 14.09.2021 21:03
Albin Kurti Angela Merkel Kosovo Srbija
0 14.09.2021 19:00