Talibani i predstavnici deset zemalja na sastanku u Moskvi
(Izvor: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Talibani i predstavnici deset zemalja na sastanku u Moskvi

Rusija je domaćin talibanima na razgovorima u Moskvi u srijedu, nastojeći da iskoristi svoj uticaj u centralnoj Aziji kako bi insistirala na akciji protiv pripadnika tzv. Islamske države za koje tvrdi da su se brojni  u Afganistanu.

Razgovori, koji su okupili zvaničnike iz deset zemalja među kojima su Kina i Pakistan, predstavljaju jedan od najznačajnijih sastanka za talibane otkako su preoteli vlast sredinom augusta.

Oni su uslijedili nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio u prošloj sedmici da se borci ISIL-a okupljaju u Afganistanu kako bi proširili nemire na bivše sovjetske republike na granici s Rusijom.

Ruski veteranski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi se obratiti skupu, prenosi AFP.

Delegaciju talibana predvodi zamjenik premijera Abdul Salam Hanafi, visoka ličnost u novom afganistanskom čelništvu koji je predvodio razgovore s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama u prošloj sedmici.

Oni su uslijedili nakon razgovora u Ankari između talibana i turskih zvaničnika.

Bruxelles je obećao pomoć Afganistanu od milijardu eura kako bi izbjegao humanitarnu krizu nakon što je tvrdolinijaška grupa preuzela vlast.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da je jedan od ciljeva sastanka u Moskvi “konsolidacija napora međunarodne zajednice na sprečavanju humanitarne krize”.

Moskva je također saopćila da će formiranje inkluzivne vlade biti na dnevnom redu, i da se od strana u razgovorima očekuje da objave zajedničko saopćenje.

Moskva je kontaktirala talibane i bila je domaćin njihovim predstavnicima nekoliko puta posljednjih godina, i pored toga što su talibani označeni kao teroristička organizacija u Rusiji.

federalna.ba/Fena

Rusija talibani pregovori
Antony Blinken SAD Rusija Ukrajina NATO
0 01.12.2021 17:55
Nermin Nikšić pregovori Matthew Palmer
0 01.12.2021 16:04
NATO Vladimir Putin Rusija
0 01.12.2021 15:59
Bakir Izetbegović pregovori izborno zakonodavstvo
0 01.12.2021 13:41