videoprilog Lemane Rašić (Dnevnik 2 - Sport)

Taekwondo - BiH sa četiri takmičara na olimpijskim kvalifikacijama u Sofiji

Bosanskohercegovački taekwondo tim ovog će vikenda u Sofiji učestvovati na kvalifikacionom turniru za nastup na Olimpijskim igrama, koje će od 26. jula do 11. augusta ove godine biti održane u Parizu.

Boje reprezentacije BiH, koja danas putuju u Bugarsku,  će braniti četvero takmičara -  Džejla Makaš (u kategoriji do 46 kg),  Petra Ždero (do 57),  Nedžad Husić (do 80 kg) i  Dinko Šegedin (više od 80 kg).

Nastup na OI izborit će samo finalisti turnira.

Čelnici Taekwondo saveza Bosne i Hercegovinre, trener i takmičari govorili su danas na pres-konferenciji o očekivanjima na turniru.   

Istaknuto je da se najviše očekuje od bh. najboljeg borca Nedžada Husića, koji je na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio peto mjesto, što je najbolji dosadašanji plasman bh. sportista na svim dosadašnjim nastupima na OI.

Dvadesetdvogodišnji član Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva na turniru u Sofiji postavljen je za drugog nosioca u kategoriji do 80 kg.

U obraćanju medijima Husić je kazao da je zadnji dio priprema u trajnju osam dana obavio na  planini i da je spreman.

- Znam da su i ostale kolege u timu spremni i da mogu da ostvare najbolje rezultate. Drago mi je što sam u zadnjem periodu uspio sa saniram povrede sa prethodnih turnira. Na meni je najveći pritisak, ali idem sa ciljem da pobijedim na turniru,  pritisak je  sastavni dio sporta, to je nešto sa čime se moramo svakodnevno nositi. Na prošlim olimpijskim kvalifikacijama sam ušao rasterećen,  bio sam najmlađi, niko od mene nije očekivao plasman na OI. Sada je  mnogo veći ulog. Jedan sam od nosilaca, na drugoj sam  poziciji, ali to ne mora ništa da znači, jer ima mnogo boraca koji nisu dobro rangirani. Znam da protivnici sada imaju respekt prema meni i nastojaću to da  iskoristijm i pokažem se u što boljem svjetlu u Sofiji – kazao je Husić.

Predsjedavajući Predsjedništva Taekwono saveza BiH August Orlović očekuje da će mlada ekipa BiH pokušati ostvariti dobar rezultat i izboriti plasman na olimpijski turnir.  

-  Nadamo se da će neko od naših takmičara to ostvariti i napraviti  korak prema Parizu, koji svi očekujemo. To će bi izuzetno težak i možda jedan od najtežih turnira za naše natjecatelje jer se radi o samo jednom pokušaju. Pred svim učesnicima je jedan mali pritisak, ali mislim da će se izboriti sa tim i pokušati napraviti rezultat – kazao je Orlović.

Član Predsjedništva Taekvondo saveza BiH Samir Šarić kazao da će BiH u Sofiji imati četiri dobra takmičara za koje smatra da mogu napraviti vrhunski rezultat u kvalifikacijama, te da im je Savez obezbijedio sve uslove za kvalitetne pripreme. 

- Savez je  u ovoj godini izdvojio više od 160.000 KM za naše sportiste. Inicijalno smo 20.000 KM uložili u ovaj olimpijski tim za čevero naših takmičara. Materijalno i finansijski kao i sa opremom im je sve obezbijeđeno, što im je bilo neophodno za pripreme. Vjerujem u ovaj naš tim i smatram da ćemo se u nedjelju vratiti ponosno - kazao je Šarić.  

Svi predstavnici BiH na borilište izlaze u subotu, 9. marta.

federalna.ba/Fena

Sofija taekwando
PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Bugarska Mađarska neredi Sofija incidenti navijači
0 17.11.2023 12:10
Sofija pronađeno tijelo kriptovaluta
0 17.08.2023 08:43
Nedžad Husić taekwando Azerbejdžan
0 07.06.2023 18:50
Sofija Bugarska
0 04.04.2023 11:58